Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2016. Június 10. 14:02, péntek | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Ki mit tud vetélkedővel épül a híd

Ki mit tud vetélkedővel épül a híd

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság „Ki mit tud” tehetségkutató versenyt rendezett a városunkban élő roma fiatalok számára, melyet ma (június 10-én) rendeztek meg a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A rendezvény nemcsak azt a célt szolgálta, hogy a városunkban élő roma tehetségek kiemelkedhessenek és lehetőséget kapjanak tudásuk kibontakoztatására, hanem egyúttal lefektette a kölcsönös együttműködés alapjait a romák és a rendőrség között. Nemcsak városunkban, hanem másutt is általános tény, hogy a roma születésű embereknek nagyon nehéz kilépni megbélyegzett sorsukból. Sajnos sokan a bűnözés felé hajlanak elkeseredettségükben, mert lehetőséget sem kapnak arra, hogy bizonyíthassanak. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság hagyományt teremtett azzal, hogy évről-évre megrendezi ki-mit-tud vetélkedőjét, ezzel is esélyt adva a roma fiataloknak a kiemelkedésre és a sikerélmény megélésére. Tavaly rajzpályázat volt, idén pedig az előadóművészek léphettek a színpadra és zenével-tánccal mutathatták meg azt, hogy miben tudnak kiemelkedni a többi gyerek közül. Az effajta bűnmegelőzéssel – mely a kellemes élmények megélésére épül - sokkal nagyobb eredményeket lehet elérni, mint a büntetéssel.
A Roma Önkormányzat mindenben partnere volt a rendőrségnek a rendezvény megszervezésekor. Buza Flórián és Mészáros Gyöngyi segítségével egy előzetes válogatáson átesett gyerekek jelenhettek meg a városi „Ki mit tud” versenyen. Összesen 18 nevező indult, melyek között táncosok és énekesek is voltak, de páros táncban is voltak vállalkozók.
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert minden gyermek produkciója mögött látszódott a tehetség és a sok-sok készülés, gyakorlás. Ahogy azt Dr. Ónodi Izabella a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke mondta: „Megszakad az ember szíve, mikor ennyi tehetség között el kell dönteni, ki legyen a nyertes.” Azt azonban leszögezte, hogy a döntéshozatalkor elsősorban a néprajzi szempontokat tekintették elsődlegesen. Minden zsűritagnak az volt a fontos, hogy olyan elemeket láthassanak a produkcióban, amelyek tipikusan roma nemzetiségi motívumok. Ezek azért fontosak, hogy ne menjenek veszendőbe a roma hagyományok, s a fiatal roma generáció meg tudja mutatni azt, hogy méltóképpen tudják továbbvinni az autentikus roma kultúrát a jövő generációja számára.
A zsűri mindezen szempontokat figyelembe véve egyöntetűen Mihály Lászlót választotta első helyezettnek, aki egy kihalófélben lévő, eredeti lovári táncot adott elő. Rácz Amira végzett másodikként, aki egy szép népdalt adott elő. Harmadik helyen pedig Ajtai Patrícia végzett, aki zenei alap nélkül egy nagyon nehéz dallal lépett fel a közönség előtt. A különdíjat pedig Jankó Adrián vihette haza.
Mint azt Horváth-Rekedt Grétától rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési előadótól megtudhattuk, a három győztes ezt követően részt vehet a megyei elődöntőn, melyet az országos döntő fog követni.
A díjakat Kiskunfélegyháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a Kiskunfélegyházi Rendőr Főkapitányság ajánlotta fel. Ebben is egységesen döntöttek úgy, hogy nemcsak tárgyjutalmat (serleget és oklevelet, ajándékcsomagot) kapnak a gyerekek, hanem egy olyan élményt, amely maradandó lesz számukra. Így a napokban majd a Félegyházi Moziban lehetőségük nyílik megtekinteni egy 3D-s filmet a kis tehetségeknek, valamint a verseny után elfogyaszthattak egy szeletet abból a tortából, melynek tetejét a jó együttműködés szimbólumaként a rendőrség és Kiskunfélegyháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának címere ékesítette.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.