Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2020. Január 14. 11:16, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Ki lesz Az Év Agrárembere?

Ki lesz Az Év Agrárembere?

Kiskunfélegyházi várományosa is van a közönségszavazásnak: dr. Tarjányi József Jánosra a Növényvédelem kategóriában lehet voksolni, január 20-áig.

A hatodik alkalommal kiírt Az Év Agrárembere 2019 kitüntető díj utolsó előtti pillanatához érkezett. Most a közönség döntheti el, kiket juttat kategóriánként a döntőbe. Kiskunfélegyházi várományosa is van a közönségszavazásnak: dr. Tarjányi József Jánosra a Növényvédelem kategóriában lehet voksolni, január 20-áig.

A közönségszavazat mellett a zsűri is szavaz időközben. Ők a kategóriák győzteseit szavazzák majd meg, hogy a február 8-i gálaesten az ott kihirdetett kategóriagyőztesek közül a fődíjast is megválaszthassák. Szavazatát Facebook vagy Google bejelentkezését követően adhatja le, a szavazandó kép adatlapján a Szavazok gombra kattintva. Minden szavazó csak egyszer szavazhat.

Dr. Tarjányi József János általános és középiskoláit Kiskunfélegyházán, a Felsőfokú Állattenyésztési Technikumot Kaposváron, az Agrártudományi Egyetemet Debrecenben végezte. Külgazdasági szakmérnöki diplomát szerzett a budapesti Közgazdasági és a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd növényvédelemből doktorált a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. PhD fokozatát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetének doktori iskolájában védte meg.

Napi munkája mellett szakmai továbbképzéseken vett részt az Egyesült Államokban, Angliában, Belgiumban és Ausztriában. Növényvédelmi képviselői pályafutását a Hoechst magyarországi képviseletén kezdte 1974-ben, majd az angol ICI-nél folytatta 1979-től. Járta az országot, kísérleteket állított, be előadásokat tartott a téli növényvédelmi szakmai továbbképzéseken. A japán Ishihara Sangyo Kaishia (ISK Biosciences Europe S.A.) agrokémiai vállalat Közép- és Kelet-európai részlegének kereskedelmi, marketing és technikai menedzsereként ment nyugdíjba, 72 éves korában.

Hivatásának gyakorlása mellett számos szervezeti tagságot vállalt. A Magyar Növényvédelmi Társaság Elnökségének tagja, a Magyar Gyomkutató Társaság elnöke, a Központi Növényvédelmi Klub elnöke. Az Újvárosi Miklós Gyomismereti Társaság egyik alapító tagja, és tagja a Magyar Gyomkutatás és Technológia tudományos lap szerkesztőbizottságának is. Megalapította a Hunyadi Károly emlékérmet, amelyet a Magyar Növényvédelmi Társaság által szervezett Növényvédelmi Tudományos Napok keretében évente adnak át az arra érdemes 35 év alatti herbológiai szakembernek.

Társadalmi szerepvállalás

A félegyházi kulturális élet ismert és tiszteletben álló személyisége. Minden szabad idejét Kiskunfélegyháza érdekében és Petőfi Sándor kultuszának ápolásával tölti. Létrehozója a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Alma Mater Társaságnak, társalapítója a Kiskunfélegyházi PG Alapítványnak Zsivótzky Gyulával, a Nemzet Sportolójával, olimpiai bajnokkal együtt. A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a felvidéki Királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás tiszteletbeli tagja, de tagja a Kiskőrösi Petőfi Sándor Társaságnak is. Az újjáalakult Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság 2008-ban választotta tagjai sorába.

Félegyházán szinte minden kulturális eseménynek résztvevője. Szakmai munkája mellett fontos nevelési eszköznek tartja a lokálpatriotizmust, a magyarságtudat erősítését, a hagyományápolás szükségességét. Hitvallása szerint a napi élet nélkülözhetetlen kellékei a hit, a derű, a szeretet.

Szülővárosához mindig erősen kötődött. Ebbéli tevékenysége során számos emléktábla, emlékmű felállítását szorgalmazta, és anyagiakkal is segítette. Szervezésében, vagy közreműködésével számos szobrot, emléktáblát, domborművet állítottak fel.

Dr. Tarjányi József János bemutatkozó kisfilmje ide kattintva látható.

Szavazni pedig itt lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 25. 09:21, hétfő | Helyi

Akiért a harang szól…

In memoriam BENSE SÁNDOR ny. főkántor, kántortanító

2020. Május 25. 09:19, hétfő | Helyi

Mától újabb enyhítések érvényesek a kormányhivatali ügyintézésben is

A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően mától (május 25.) újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is.

2020. Május 25. 09:15, hétfő | Helyi

A szablyavívás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Hungarikum Bizottság döntésével a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket is a hungarikumok közé emelte.

2020. Május 25. 07:55, hétfő | Helyi

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Zivatarveszély miatt minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre.