Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 08. 11:11, szerda | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Ki kérhet csődvédelmet?

Ki kérhet csődvédelmet?

Védelem a kilakoltatástól. - Elfogadta a parlament a családi csődvédelemről szóló törvényt, így az szeptembertől életbe léphet.

Védelem a kilakoltatástól. - Elfogadta a parlament a családi csődvédelemről szóló törvényt, így az szeptembertől életbe léphet. Ez a törvény a nehéz helyzetbe került magánszemélyek, családok adósságrendezésében nyújt majd segítséget.

Csődvédelmet az kérhet, akinek bár van némi vagyona és fizetése, amelyet a törlesztésre fordíthat, ám ez az összeg nem elég a teljes adósság rendezésére. Azok jelentkezhetnek, akiknek 2 és 60 millió forint közötti hiteltartozásuk van, de ez az összeg nem duplája a család vagyonának. Továbbá azok jelentkezését fogadják el, akik legalább félmillió forintnyi, 90 napnál régebbi tartozást görgetnek maguk előtt. Aki csődvédelmet kap, nem kell félnie a kilakoltatástól, ám szigorú szabályokat betartva kell követnie a kirendelt vagyonfelügyelő utasításait. A családtagok havonta fejenként a legkisebb öregségi nyugdíj másfélszeresét, vagyis 42 750 forintot költhetnek szabad felhasználásra, az összes többi vagyonukat, fizetésüket a törlesztésre kell fordítaniuk. Ha örökölnek, abból is a tartozást kell törleszteniük. Amennyiben az adós eltitkolja a vagyonát vagy hamis nyilatkozatokat tesz, kikerülhet a csődvédelem alól.

Először, 2015. szeptember elsejétől azok kérhetnek csődvédelmet, akiknek az otthona veszélyben van, vagyis félő, hogy az adósság miatt kilakoltatják őket. A csődvédelem alapesetben öt évig tart, de ha indokolt, akár hét éven keresztül is védik a családokat.

A törvényt a KDNP javasolta, kedden 142 igen szavazattal, 41 tartózkodással és 1 nem ellenében jóváhagyta az Országgyűlés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő