Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 05. 09:22, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ki fog itt dolgozni?

Ki fog itt dolgozni?

HÓNAPOK ÓTA NEM TUDUNK úgy kinyitni újságot, végignézni híradót vagy éppen böngészni az internetes portálokon, hogy ne olvasnánk, hallanánk legalább egy hírt a munkaerőhiányról...

...üres polcokról, méregdrágán, rosszul dolgozó szakmunkásokról.

Mindhiába a jelentős béremelések – a jelenség megállíthatatlan. Miért nem találni a több százezres kezdő fizetéssel kecsegtető állásokra jelentkezőt? A közmunka vagy a külföld szívja el az értékes munkaerőt?

Régi ismerős a balatoni vendéglős, aki idén még drágább ételekkel, italokkal várta a vendégeket a tóparton. Magyarázatul csak a vállát vonja meg: ha szeretne rendes munkaerőt, azt meg kell fizetni, ahhoz pedig, hogy ki tudja termelni az (egyébként nyugat-európai szintet még így sem megközelítő) alkalmazotti béreket, a vendégek pénztárcájába kell mélyebben belenyúlni. Nincs egyedül gondjában!

A napokban járta be az internetet egy vendéglőben kirakott cetli, rajta a kérés: a vendégek legyenek kedvesek a személyzettel, mert vásárlót még mindig könnyebben találnak, mint munkaerőt.

A probléma szinte minden ágazatban jelenvaló: hiányzik több tízezer informatikus, senkit nem találni, aki leszedné az almát, a málnát, a boltokban nincs, aki kiszolgáljon, aki feltöltse a polcokat, hozzáértő szakit sehol sem találni.

Mindeközben pedig olvassuk a pozitív hírt: sikerült tovább csökkenteni a munkanélküliséget, alig több mint 230 ezer ember él munka nélkül, ugyanakkor 50-60 ezer munkahely vár betöltésre. Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint azonban ennél sokkal nagyobb lehet a be nem jelentett üres munkahelyek halmaza. Óvatosan kell kezelni a munkanélküliek számát is, hiszen nem minden munkanélküli szerepel ezekben a statisztikákban, és olyan is rajta lehet, akinek vannak alkalmi munkái.

– Két ellentétes irányú trendet látunk: egyfelől csökken a munkanélküliek száma, másfelől pedig növekszik a be nem töltött helyeké – magyarázza Rolek Ferenc. A közmunka terjedése, a külföldre való kivándorlás, a gazdaság fellendülése a válság után, vagyis a kereslet növekedése csupán árnyalja a képet. Az alapvető gond, ami miatt a munkaerőhiány ekkora probléma – és ennél még csak nagyobb lesz –, az a demográfiai változás. Vagyis: fogy és öregszik a magyar lakosság. Évente körülbelül 40–50 ezer fő a differencia a munkaerőpiacról ki- és belépők között. Egyre több a nyugdíjas, miközben egyre kevesebb gyerek születik. Ha most hirtelen megnőne a gyerekvállalási kedv, a mostani kicsik is csak húsz év múlva lépnének be a munkaerőpiacra, akkor lenne a helyzet kicsit könnyebb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit