Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. December 17. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kezdődik a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása

Kezdődik a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása

Az előkészítést követően megkezdik az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítását.

A projekt (a KEHOP-4.1.0 – Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belül) keretében korszerűsítik az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang világításrendszerét, a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat fognak elvégezni.

Az Abaligeti-barlangban a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát valamint a kőzetek mozgását figyelő monitoring rendszer épül ki – írja közleményében a Duna-Dráva Nemzetipark-igazgatóság.

A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátás és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is. A közlemény szerint a monitoring rendszer kiépítése után sokkal több információ fog rendelkezésre állni az Abaligeti-barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól, élővilágáról.

A kivitelezési munkák zavartalan elvégzéséhez az Abaligeti-barlang december 22-étől, a Tettyei-mésztufabarlang pedig 2017. február 1-jétől várhatóan május 11-ig zárva tart. Ha a munkavégzés a tervezettnél hamarabb megvalósul, a barlangokat korábban is megnyithatják.

A Tettyei-mésztufabarlangban a későbbiekben természetvédelmi tárgyú kiállítást is nyitnak, terveinek elkészítése folyamatban van.

Később a Mecsek és a Villányi-hegység területén található további, kisebb barlangokat , valamint a Szársomlyón az egykori bauxitbányászatból megmaradt tárókat, járatokat is lezárják.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 169,20 millió forint támogatással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM