Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 09. 22:07, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Kezdetét vette a XXIII. Libafesztivál Kiskunfélegyházán

Kezdetét vette a XXIII. Libafesztivál Kiskunfélegyházán

A jeles esemény ünnepélyes megnyitójára ma (szeptember 9-én) délután a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában került sor.

A megjelenteket Kovács-Csonka Szilvia a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatónője köszöntötte, majd átadta a szót Csányi József polgármesternek.

- 1774-től – mikor Mária Terézia mezővárosi rangra emelte városunkat - a mai napig az agrárium az egyik legjelentősebb iparág városunkban. Az itt lévő vállalkozások több mint 70%-a kötődik valamilyen formában hozzá. A város ill. az Integrál Zrt., mikor lerakta a Libafesztivál alapjait úgy gondolták, hogy a liba az egyik legjellegzetesebb állat ebben a régióban és megérdemli, hogy e köré szövődjön egy nagy volumenű rendezvény. Az idők folyamán számos változás és bővülés állt be a folyamatokban, de mindig is fontos volt, hogy ne csak a vidámságról és az ünnepségről szóljon a rendezvény, hanem beleszövődjön a szakmaiság is. Az Integrál Zrt-nek köszönhetően szakmai konferenciával nyílik hosszú évek óta ez a rendezvény, melyen rendkívül színvonalas előadások hangzanak el és segítséget nyújtanak a víziszárnyas ágazatban dolgozók számára. Elmondhatjuk, hogy már nem csak a régióban, hanem egész Magyarország területéről szívesen jönnek erre a rendezvényre és büszkék vagyunk arra, hogy Kiskunfélegyháza adhat otthont ennek – mondta köszöntő beszédében Csányi József polgármester.

A polgármester köszöntőjét követően dr. Horváth Sándor az Integrál Zrt. vezérigazgatója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

- Jó együtt lenni. Nagyon nehéz időket élünk mostanában és már az jelentős momentum, hogy újból együtt lehetünk és örömteljes, hogy ismét részesei lehetünk a libafesztiválnak. A libafesztivál ennek az alföldi résznek az egyik vezértermékéből, a hízott liba előállításból alakult ki. A hízott liba hungarikummá minősült, a hízott liba előállítás hungarikumnak minősül. Ez mindenképp kötelez bennünket – mondta dr. Horváth Sándor és büszkén jegyezte meg, hogy Magyarország a hízott liba előállításában világelső és az Integrál Zrt. kiskunfélegyházi libafeldolgozó üzeme Európában, sőt a világon is a legnagyobb.

- Abban reménykedem, hogy ezekben a nehéz időkben sem fogjuk feladni és az elkövetkező években is meg tudjuk rendezni ezt a fesztivált, mely nemcsak a finom falatokról szól, hanem a kulturális örökségünk ápolásáról is – zárta gondolatait az Integrál Zrt. vezérigazgatója.

A fesztivál megnyitón tiszteletét tette dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tajga is, aki a fesztiválok fontosságára és jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kihangsúlyozta, hogy minden kis helyi közösség, aki képes arra, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket életre hívjon képes arra, hogy összekovácsolja egységgé polgárait, erősítse az együvé tartozás érzését.
- Meg kell védenünk nemzeti értékeinket, kultúránkat, nyelvünket, vallásunkat, melyet őseink hagytak ránk. Legyen megfelelő tartásunk és legyünk szerényen, de büszkék arra, amit örökül kaptunk és alkotó hazafisággal tekintsünk a jelenleg fennálló helyzetre. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy erős hittel, erős lelkülettel, erős önazonosság tudattal és közösségi érzéssel induljunk neki a holnapnak is – mondta dr. Simicskó István.

Az ünnepi beszédek sorát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke zárta.

- Íme egy gyönyörű délután, amikor körülölel bennünket a napsütés, hatása alá kerültünk a megnyitó előtt elhangzott dalnak, ugyanakkor van bennünk feszültség is, mert bármennyire is el akarjuk tolni magunktól a valóságot – akár az orosz háborút, akár a fenyegető migráns hadat, akár a brüsszeli idiotizmust, akár a rezsi válságot – mégis jelen vannak ezek a dolgok. Pontosan tudjuk, ahogy egy fecske sem csinál nyarat, úgy egy fesztivál sem változtatja meg az életünket, de alkalmat ad arra, hogy egy kis frissítő erőt kapjunk.
Emlékezzünk arra, hogy az elmúlt évtizedekben, évezredekben milyen nagy, leküzdhetetlennek tűnő akadályokat is magunk alá gyűrtünk. Ehhez olyan közösség kell, mely úgy érzem, megvan itt Kiskunfélegyházán, és megvan itt a választókerületemben is. Ne csak arra készüljünk, hogy mi lesz ha kevesebb lesz az áram, a gáz, hanem készüljünk a jó változatra is. Legyenek kész tervek, elképzelések, gondolatok arra, hogy egy kedvező fordulat esetén mit fogunk csinálni. Mert annál nagyobb tévedés és baj nem lehet, mint amikor az ember kedvező helyzetbe kerül és nem tud vele mit kezdeni. Ez a feszültség és ellentmondás éltet itt bennünket a Kárpát-medencében tulajdonképpen több mint ezer esztendeje
– mondta beszédében Lezsák Sándor, majd végezetül mindenkit arra biztatott, hogy vegyen részt a libafesztivál programjaiban, hiszen az elmúlt huszonkét alkalommal már mindenki tapasztalhatta, hogy vidámságban, dalokban, finom falatokban, jó kedvben nincs hiány ezen a nagy volumenű rendezvényen.

Az ünnepélyes megnyitót Pázmándi Judit színesítette népdalokkal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.