Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. November 21. 09:31, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kezd kihalni a férfiak felelősségvállalása?

Kezd kihalni a férfiak felelősségvállalása?

Vajon mit jelent a mai társadalomban és a családban a férfiak felelősségvállalása?

Tanulható a férfiasság? A Kossuth Rádió Az Este – a házigazda… című műsorának házigazdája Keresztes Ilona, a rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztője volt, vendége Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója.

A férfi felelősség és felelősségvállalás megszerzése sokkal nehezebb, mint a nőknek – jelentette ki Bedő Imre. Véleménye szerint óriási probléma jelenleg a férfivá válás útjának megszűnése. A nőknél az anyává válás során automatikusan, ösztönösen kialakul a felelősségvállalás. Kifejtette: az ember az egyedüli olyan emlős, aki magatehetetlen csecsemőt szül. Még legalább 1-1,5 évig kell gondoskodnia róla ahhoz, hogy önállóan képes legyen bizonyos dolgokra.

A férfi felelősségvállalás azonban egy tanult attitűd – fogalmazott. Bedő Imre elmondta, amennyiben a férfi még fiúkorában nem járja meg a felnőtté válás útját, nem fogja megtanulni azt, miként kell férfiként és apaként helytállni a világban. El kellene érni a terhelhetőséget és megbízhatóságot, azonban mivel önmagától senki nem járja meg ezt az utat, erre ösztönözni kell, ami – a klubalapító szerint – a felelősségteljes apák dolga lenne.

A férfit tanítani kell, a nők számára ösztön

A nő minden nap, akár ha egyedül is marad, gondoskodni fog gyermekéről, hiszen annak szüksége van erre. A férfi azonban a családalapítás után sem kap semmilyen automatikus érzetet azzal kapcsolatban, hogy milyen felelősségvállalásban kellene részt vennie – mondta Bedő, majd hozzátette: erre a férfit meg kell tanítani. Véleménye szerint a férfivé válás útját a városiasodás szüntette meg szinte teljesen.

Változik a világ, csökkennek az elvárások?

A mai korban más tényezőknek és elvárásoknak kell megfelelnie a férfiaknak. Szinte éjt nappallá téve dolgoznak, kikerülnek a családból, így a generációk zöme – természetesen számos kivétel is van – apa nélkül nő fel. A gyermekeknek azonban szüksége lenne mindkét szülőjére, hiszen ez fontos tényezőt jelent a fejlődésében, főként lelki vetületben – mondta.

Bedő hangsúlyozta: ma már a fiúk és a lányok hasonló utat járnak be. Gyermekként hasonló iskolákat végeznek, később is akár megegyező pályán helyezkedhetnek el. Nőiességről és férfiasságról azonban feltétlenül külön kell beszélni.

Nemcsak az elhatározás számít

Az éles gyakorlat, amelyben kiderül, kialakult-e a felelősségtudat az, amikor megszületik egy pár vagy házaspár első közös gyermeke – mondta Bedő István. A dolgok a gyermek születése után dőlnek el, hiszen a családalapítás csak egy döntés és elhatározás, a cselekedetek számítanak igazán és az, hogy ami a nőknél automatikusan kialakul, az anyai ösztön, az a férfinál úgymond előtör-e a férfivá válás eredményeként.

Elveszett férfiasság

A férfiakat elsőként emelték ki a családból, hiszen elvitték őket dolgozni. Így előállt a helyzet, hogy a férfiak azt gondolják, számukra az elsődleges feladat helytállni a munkahelyen és a család eltartása. A városiasodással eltűnni látszik a férfiasság, hiszen a város nem kötelezi a gyermeket bármiféle próbatétel megoldására – fogalmazta meg véleményét Bedő.

Hangsúlyozta: jelenleg 65-70 százalékra tehető a széteső családok aránya, többségében az apák hagyják el a családokat.

Az apák dolga férfit nevelni a fiúkból?

A Férfiak Klubjának alapítója szerint a férfivá válást korábban az apák menedzselték, hiszen a régi időkben a fiúgyermeket vitték magukkal dolgozni és nehéz fizikai munkát adtak nekik. Ezzel az apák demonstrálták rátermettségüket és tovább adták a férfiasság és a felelősségvállalás örökségét is – mondta.

Véleménye szerint az az elképzelés, miszerint a férfi kötelessége eltartani a nőt, ma már téves elképzelés, hiszen a férfi és a nő közös munkáján múlik a család túlélése – fogalmazott Bedő.

Ma már a férfi és a nő is egyaránt 8–10 órát dolgozik egy nap, így a családon való munkálkodás, a családi értékek és a személyes felelősségvállalás átadására kevés idő jut – mondta el Bedő István, a Férfiak Klubjának alapítója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.