Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 03. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: ÉrdekesVilág

Kétszázezer régi könyvet őriz Írország legszebb könyvtára

Kétszázezer régi könyvet őriz Írország legszebb könyvtára

Dublin lenyűgöző könyvtára, az Old Library (vagyis a Régi Könyvtár) 200 ezer könyv és kézirat őrzője.

Dublin lenyűgöző könyvtára, az Old Library (vagyis a Régi Könyvtár) 200 ezer könyv és kézirat őrzője, amely a Trinity College Library egyik gyönyörű épülete. Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait.

Itt található többek közt a híres Book of Kells, ezt a kódexet a 9. század elején készítették a szerzetesek és az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke, a korai ír könyvfestészet legkiemelkedőbb darabjaként tartják számon. Egy bevezetést és négy evangéliumot tartalmaz. Különlegessége, hogy minden oldala gazdagon illusztrált, hihetetlenül aprólékosan kidolgozott szimbólumok, fraktálos dekoráció jellemzi, még a motívumokban is motívumok vannak. Ezért a miniatúra festészet és kalligráfia egyik legkiemelkedőbb darabjaként ismert. A kódex a Trinity College egyik legértékesebb kézirataként van számon tartva, és megközelítőleg évi 500 000 látogatójával ez a második legkedveltebb ír turisztikai látványosság. A Régi Könyvtárban megcsodálható még továbbá a 7. századi Book of Durrow (Durrow-i Könyv), a 807 körül készített Book of Armagh (Armagh-i Könyv) is. Összesen több mint 200 ezer gyönyörű könyv illetve kódex otthonául szolgál.

A dublini Trinity College Írország legrégebbi egyeteme, egy korábbi kolostor épületében kezdte meg működését 1592-ben. Egyike Írország legkiválóbb oktatási intézményeinek, itt tanult Swift, Wilde, és Beckett is. Az egyetem könyvtára egyike a világ legnagyobb könyvtárainak. 1801 óta jogosult minden angol és ír kiadvány egy-egy példányára a szerzői jogok értelmében. A könyvtár nyolc épülete közel 3 millió kötetnek ad otthont. A legkorábbi, ma is meglévő épület az Old Library, amely 1712-32 között épült. Ennek legfőbb terme a Long Room, ami közel 65 méter hosszú, és itt található a könyvtár 200 ezer legrégibb könyvének és kéziratának többsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.