Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 28. 14:56, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Kétezer éves érmének néztek egy múzeumi szuvenírt

Kétezer éves érmének néztek egy múzeumi szuvenírt

Kétezer éves eredeti érmének néztek egy Ciszjordániában talált réginek tűnő pénzérmét, amelyre egy nyolcéves kislány figyelt fel. Kiderült, hogy csak a jeruzsálemi Izrael Múzeum látogatóknak adott értéktelen emléktárgya

- jelentette a The Jerusalem Post című izraeli újság honlapja hétfőn. Múlt héten a helyi és a nemzetközi média is arról számolt be, hogy a Hallel Halevy nevű nyolcéves kislány Ciszjordániában, a Halamis nevű telepesfalu mellett, egy régészeti lelőhely közelében különleges, a második szentély idejéből, 2000 évvel ezelőttről származó félsékeles pénzérmet talált a földön.

A rendkívüli felfedezést még Benjámin Netanjahu miniszterelnök is Facebook-bejegyzésben üdvözölte, melyben úgy vélekedett, hogy a megtalált érme az Izrael és földje közötti mély kapcsolatot igazolja.

Hájim Gitler, az Izrael Múzeum régészeti és numizmatikai főkurátora azonban egyértelműen kijelentette, hogy kizárt az érme valódisága, csakis tavaly vagy tavalyelőtt a múzeum ifjúsági szárnyában hanuka ünnepére osztogatott olcsó érmeutánzatról lehet szó. Ezeknek az egyik oldalát szándékosan üresen hagyják, hogy még véletlenül se tévesszék össze egy eredetivel.

Azonban nemcsak Netanjahut tévesztette meg az érme, hiszen megtalálása után Zohar Amar, a Bar Ilán egyetem ősi Izraelre szakosodott történész professzora vélte először valódinak a kislány édesapjától megkapott pénzérmét, noha azt is hangsúlyozta, hogy további laboratóriumi vizsgálatokra van még szükség.

Címkék: érme, múzeum, szuvenír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára