Városlista
2023. szeptember 27, szerda - Adalbert

Hírek

2017. Június 28. 07:29, szerda | Külföld
Forrás: mti

Két újabb dízel autó bukott meg az emissziós teszten

Két újabb dízel autó bukott meg az emissziós teszten

Két dízelautó, egy Opel Zafira és egy Smart ForTwo modell bukott meg a német szövetségi közlekedési minisztérium szén-dioxid-kibocsátási tesztjén.

A minisztérium kedden adott tájékoztatása szerint a két - már nem gyártott - dízelmotoros modell a gépkönyvben megadott érték felett bocsát ki szén-dioxidot. A 0,8 literes dízelmotorral rendelkező Smart modellnél még további vizsgálatokra lesz szükség az intézkedésekhez - áll a közleményben, az 1,6 literes dízelmotorral szerelt Zafira modellt azonban a motorvezérlő szoftver frissítésére vissza kell hívnia az Opelnek.

A minisztérium nem vonja vissza az érintett modellek típusengedélyét és nem kell módosítani az autók szén-dioxid-kibocsátás alapján megállapított gépjárműadóját sem, mivel a mért és a megadott értékek között az eltérés nem haladja meg a tíz százalékot.

A két modellből együttesen kevesebb mint tízezer van forgalomban Németországban.

A Volkswagen dízelbotrányát követően a német szövetségi közlekedési minisztérium 29 gyanús autó emissziós tesztjét rendelte meg.

A típusengedéllyel rendelkező, vagy Németországban gyártott modellekből 19-en már elvégezték a méréseket. Ennek kivonatos eredményéről tájékoztatta kedden a Képviselőházat (Bundestag) még a nyári törvényhozási szünet előtt Alexander Dobrindt közlekedési miniszter. Elmondta: a vizsgált modellek többségénél a tesztek során mért kibocsátási és fogyasztási értékek a megadott szintek alatt maradtak. A fennmaradó tíz modell méréseit a következő pár hónapban végzik el.

Alexander Dobrindt bejelentette, hogy a közvéleményben kialakult bizalomvesztés miatt a kormány az autóipari cégek, az érintett minisztériumok, a fogyasztóvédő és környezetvédő szervezetek bevonásával egy önálló intézményt tervez felállítani a járművek emissziós és fogyasztási értékeinek a megállapítására.

Az intézmény működését az autóipari ágazat finanszírozza majd évi kétmillió euróval. Az intézet tesztpados mérések mellett valós forgalmi körülmények között is méri majd a járművek fogyasztási és kibocsátási értékeit, évente mintegy hetven modellre.

A tervezett intézet mérései nem helyettesítik majd a típusengedélyek kiadásához szükséges teszteket, amelyeket az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján az idén ősztől a valós használati körülményeket már jobban közelítő módszerekkel kell elvégezni.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.