Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Március 10. 12:36, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Két olyan csúcs van a világon, melyen magyar még nem járt

Két olyan csúcs van a világon, melyen magyar még nem járt

A Földrajzi Szabadegyetem soron következő előadásán március 9-én Varga Csaba nagyváradi hegymászó tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A sikeres, de még mindig nagy álmokat dédelgető hegymászót Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó mutatta be a népes számban megjelent közönségnek.
A világ 9. legmagasabb hegycsúcsát a magyarok közül eddig csak Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben. Varga Csaba 2013 júliusában jutott fel a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára. Egy év múlva pedig a 8051 méteres Broad Peaket is legyőzte társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval. Az előadáson a felkészülésről és magáról az expedícióról tudhattak meg sok érdekes részletet a megjelentek egészen az alaptáborba való eljutástól a csúcstámadásig.

A mindenre kiterjedő beszámolót követően Varga Csaba hegymászó beszélt a legnagyobb céljáról is, melyre két évvel ezelőtt már tett egy kísérletet. Ez pedig a világ második legmagasabb hegycsúcsának a K2-nek a meghódítása oxigénpalack nélkül. Noha 2015-ben a csúcstámadás elmaradt, részsikerként, tapasztalatgyűjtésként értékeli a magyar K2-expedíciót a nagyváradi hegymászó.
Kérdésünkre, miszerint honnan is fakad ez a mérhetetlen akarat és kitartás, egyszerűen csak úgy válaszolt, hogy kiskorától kezdve érdekelte a földrajz, ezen belül is a hegyek és a felfedezések. Nagyon szerette a 80-as években David Attenborough filmjeit. Visszaemlékezve gyermekkorára, mindig tele volt kalandvággyal, mely felnőtt korára sem hagyta el. Mivel már nincsenek fehér foltok a földrajz szempontjából, így került figyelme központjába a hegymászás, melyen keresztül a kiteljesedhet felfedező énje is.

Kezdetben a Bihar-hegység karsztvidékeit, erdeit, barlangjait járta túrázóként, majd egyre magasabb csúcsokat hódított meg. S a legkedvesebb hobbi szinte életformájává vált. Azt is megtudhattuk, hogy általában egy évben 1-2 hónapra elutazik, hogy egy-egy expedíción részt vegyen. Mikor lehetősége adódik, akkor azt megragadja. Így jutott el Közép-Ázsiába, az Alpokba, Olaszországba, a Kaukázusba és Pakisztánba is. Nepálban ezidáig még nem járt, mert ott 4-5 millió forint körül mozog az expedíció költsége és az nem fért még soha bele anyagi keretei közé. De Pakisztánban 5 db 8000 m-es csúcs található amelynek megmászása kevesebb pénzből is kivitelezhető. Ez forintosítva 2 millió körüli összeget kóstál. A szponzorok mellett saját anyagi forrásokat is igénybe kell venni, de szerencsére a család mindenben kitart Csaba mellett.

A világon 14 db 8000 m-t meghaladó csúcsából a tizedik –Kancsendzönga – megmászása után, a visszaúton veszítette életét Erőss Zsolt. Van azonban 2 olyan hegycsúcs, amelyet még magyar származású ember soha nem mászott meg. Ez az Annapurna és a K2. Pontosabban az Annapurnára tavaly, 2016. május 1-én feljutott Klein Dávid. De van még egy másik olyan csúcs a Sisapangma, melyen voltak magyarok még 1987-ben, viszont nem mentek végig a rendkívül kitett, veszélyes gerincen a főcsúcsig. Így a legmagasabb ponton nem voltak. Ők a Central Peak (Központi csúcs) nevű előcsúcsig jutottak. Varga Csaba nagyváradi hegymászó szeme előtt is folyton ott lebeg a K2 meghódítása. Mi pedig reménykedve várjuk a pillanatot, amikor részesei lehetünk azoknak a pillanatoknak, mikor ez az álom valóra válik számára.

(A Földrajzi Szabadegyetem "Erdélytől a Himalája csúcsáig" című előadásának támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.