Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 25. 12:00, szombat | Belföld
Forrás: vg.hu

Két nyugdíjpénztár veszélyben

Két nyugdíjpénztár veszélyben

Még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetői arány két magánnyugdíjkasszánál. Áprilist már vizsgálja az MNB, mekkora volt az aktívan fizetők hányada.

Még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetői arány két magánnyugdíjkasszánál. Áprilist már vizsgálja az MNB, mekkora volt az aktívan fizetők hányada, de májusban és júniusban még elvileg mindig lehet javítani.

Két magánnyugdíjpénztárnál a négy közül még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány, pedig alig egy hét van már csak hátra április végéig. Ez a hónap az első, amelyet már vizsgál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben, és ha azt látják, az áprilistól szeptemberig tartó időszakban két olyan hónap is volt, amelyben a díjfizetők aránya nem érte el a kritikus szintet, kötelezően elrendeli az intézmény végelszámolását.

Elvileg májusban és júniusban lehet még javítani, hiszen négy hónapban is elég hozni a szintet, a rendszeresen fizető tagok számára viszont mindenképpen megnyugtatóbb lenne, ha már most sikerülne hozni a megfelelő arányt. Ha ez nem sikerül, lehetséges, hogy a fizető tagság kéri majd az átlépését valamelyik olyan pénztárba, amelynek a sorsa már biztosnak tűnik. Az egyik ilyen intézmény a Horizont, a másik pedig a Budapest Magánnyugdíjpénztár, mindkettőnél fizetett már a tagok 80 százaléka.
A Szövetség Magánnyugdíjpénztárnak viszont muszáj nagyon gyorsan mozgósítani a tagjait, ha el akarja kerülni a kényszerbezárást. Náluk a múlt hét végén 62 százalékon állt a tagdíjfizetők aránya – mondja Kutiné Csurgai Ágota ügyvezető igazgató. Hogy miért nem sikerült elérniük a 70 százalékot még mindig, annak a pénztár vezetője szerint az lehet az egyik oka, hogy a Horizontnál és a Budapestnél később kezdték a kampányt. A korai kampánynak köszönhetően a Horizont és a Budapest már február második felére elérte, hogy tagjainak héttizede befizesse a tagdíjat. A Szövetség most küldött a tagoknak ismét figyelmeztető e-mailt, körülbelül 3 ezer olyan tagjuknak, aki nem aktivizálta még magát, pedig postai levelet is küldtek. Ebben arra kérték a tagokat, ha nem kívánják befizetni a havi 400, éves szinten tehát mindössze 4800 forintos tagdíjat, inkább lépjenek vissza az állami rendszerbe. Ezzel a lehetőséggel viszont a több mint 10 ezres tagságból csak 65-en éltek eddig.

A másik intézmény, ahol még mindig hiányzik több tag befizetése: az MKB. Nekik tavaly év végén nem egészen 4400 tagjuk volt. A pénztár honlapja szerint április 20-ig csak a tagok 61 százaléka fizette be a havi ezer forintos tagdíjat, összesen 378 pénztártagnak kellene még utalnia ahhoz, hogy a hónap végére meglegyen a megfelelő arány. Az intézménynél bizakodnak, mivel márciusban 20. körül 54 százaléknál tartottak az áprilisi érték ehhez képest komoly előrehaladásnak számít.

A tagok közül többen jelezték, hogy a negyedik hónaptól fizetni fognak, az aktuális állásról pedig a pénztár folyamatosan tájékoztatja az érintetteket. Emellett kampányolnak is azoknál, akik még nem aktivizálták magukat, legutóbb április 16-17-én kaptak e-mailt az érintettek. Az MKB abból a szempontból különbözik egyébként a Horizonttól és a Budapesttől, hogy ők feltétlenül havi rendszerességű utalást várnak, nem biztosak ugyanis abban, hogy az éves tagdíj egy összegben történő befizetését elfogadja majd az MNB rendszeres havi tagdíjfizetésnek.
Brutális reálhozamok

A körülbelül 61,5 ezer pénztártag tavaly év végéig 208,75 milliárd forintot gyűjtött össze az egyéni számláin. Azóta ez az összes sokat gyarapodott, a legnagyobb növekedési portfóliók ugyanis az idén különösen jól teljesítenek, az első negyedévben 5,6-6,9 százalékos hozamot értek el, ami azt jelenti, mostanra az állomány a 220 milliárd forintot is átléphette. Az állami rendszerbe önként vagy kényszer hatására visszalépők a magas reálhozamok miatt ennek több mint a negyedét is megtarthatják, az államhoz körülbelül 150 milliárd forint kerülhet vissza, ha minden pénztárat sikerül államosítania. Ráadásul ha negatív marad az infláció, ez az összeg még fogyatkozhat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.