Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 08. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Két keréken – rossz időben

Két keréken – rossz időben

Nem kell a kerékpárt a pince mélyére süllyeszteni ősszel sem

Öltözködés és bringavédelem.
Nem kell a kerékpárt a pince mélyére süllyeszteni ősszel sem, megfelelő öltözködéssel és egy kis odafigyeléssel biztonságosan nekivághatunk a varázslatos őszi tájaknak.

A legnagyobb meglepetés, ami szeptemberben a biciklizés szerelmeseit érheti, az a fényviszonyok gyors megváltozása. Korábban nyugszik a nap és egyre rövidebbek a nappalok, a nedves útfelület tükröződése pedig fokozottan rontja a látási viszonyokat, főleg sötétben. Az örök szabály ilyenkor fokozottan érvényes:

„Látni és látszani!”
A biciklin legyen macskaszem (elöl fehér, hátul piros), a kerekeken küllőprizma és/vagy reflexcsík az abroncson, szürkülettől pedig használjunk villogót vagy lámpát! Ezzel kapcsolatos újdonság, hogy legálissá vált a kerékpároson elhelyezett világítás, akár villogó üzemmódban is.

Öltözzünk rétegesen!
Figyelem: biciklin ülve mindig egy árnyalattal hűvösebbnek fogjuk érezni az időt, mint gyalogosként. Elsősorban azokat a testrészeinket védjük a hidegtől, illetve a süvöltő ellenszéltől, amelyeknél ízületi problémák jelentkezhetnek: ilyen a térd, a kéz és a boka. Ne várjuk meg, míg tekerés közben azt érezzük, hogy végtagjaink „elfagynak”, ez ugyanis intő jel lehet későbbi reumás panaszok kialakulására – amit a ruhánk alá húzott – többnyire neoprén anyagú kar- és lábmelegítővel előzhetünk meg.
Figyeljünk rá, hogy már az őszi hónapok kezdetén is viseljünk kesztyűt, lehetőleg speciális szélálló anyagút – a kötött ugyanis, mint halottnak a csók.
Lábunkat kamáslival védhetjük a hideg és egyben az eső ellen is, mely praktikusan egy, a cipő felső részétől a vádlinkig takarást biztosító „lábszárvédő”.
Ha hosszabb tekerésre indulunk, válogassunk az úgynevezett technikai öltözetek közül – ezeket hőtartás, szellőzés és vízelvezetés szempontjából is intenzív mozgásra optimalizálták, ráadásul amellett, hogy egy vékonyabb „soft shell” dzsekiben könnyebben is mozgunk, a bőrünkben is szó szerint jobban érezzük majd magunkat a bringán, mint egy tollkabátban.
Köztudott, hogy a test hőjének legnagyobb része a fejbőrön keresztül távozik, hát még menetszélben! Így a sapka az egyik legfontosabb őszi bringáskellék. Ha pedig az időjárás olyan hűvössé vált, hogy nem tudjuk eldönteni, sapkát húzzunk-e vagy inkább bukósisakot, válasszunk kifejezetten sisak alá készült, vékonyabb kendőt, így amellett, hogy a hűvös szél ellen óvjuk a fejünket, a biztonsági szempontokról sem kell lemondanunk.

Guminyomáspróba
A hideg és az eső érkeztével a bringának is szüksége van némi karbantartásra: kenjük be olyan olajjal a láncot, amelyet kimondottan esős időre ajánlanak. A hideg hatására az abroncsokban lévő levegő sűrűsége csökken, és puhábbnak érezhetjük a gumikat. Ekkor megnő az esély a felütéses defektekre, ezért mindenképp állíttassuk be a megfelelő nyomást egy benzinkúton vagy kerékpáros szervizben. Ezzel egyidejűleg a külső gumikat érdemes bordázottabbra cserélni, így kisebb eséllyel csúszunk meg a nedves betononon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.