Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2014. November 02. 11:00, vasárnap | Sport
Forrás: - szerk. -

Két keréken – rossz időben

Két keréken – rossz időben

Nem kell a kerékpárt a pince mélyére süllyeszteni ősszel sem, megfelelő öltözködéssel és egy kis odafigyeléssel biztonságosan nekivághatunk a varázslatos őszi tájaknak.

Öltözködés és bringavédelem.
Nem kell a kerékpárt a pince mélyére süllyeszteni ősszel sem, megfelelő öltözködéssel és egy kis odafigyeléssel biztonságosan nekivághatunk a varázslatos őszi tájaknak.

A legnagyobb meglepetés, ami szeptemberben a biciklizés szerelmeseit érheti, az a fényviszonyok gyors megváltozása. Korábban nyugszik a nap és egyre rövidebbek a nappalok, a nedves útfelület tükröződése pedig fokozottan rontja a látási viszonyokat, főleg sötétben. Az örök szabály ilyenkor fokozottan érvényes:

„Látni és látszani!”
A biciklin legyen macskaszem (elöl fehér, hátul piros), a kerekeken küllőprizma és/vagy reflexcsík az abroncson, szürkülettől pedig használjunk villogót vagy lámpát! Ezzel kapcsolatos újdonság, hogy legálissá vált a kerékpároson elhelyezett világítás, akár villogó üzemmódban is.

Öltözzünk rétegesen!
Figyelem: biciklin ülve mindig egy árnyalattal hűvösebbnek fogjuk érezni az időt, mint gyalogosként. Elsősorban azokat a testrészeinket védjük a hidegtől, illetve a süvöltő ellenszéltől, amelyeknél ízületi problémák jelentkezhetnek: ilyen a térd, a kéz és a boka. Ne várjuk meg, míg tekerés közben azt érezzük, hogy végtagjaink „elfagynak”, ez ugyanis intő jel lehet későbbi reumás panaszok kialakulására – amit a ruhánk alá húzott – többnyire neoprén anyagú kar- és lábmelegítővel előzhetünk meg.
Figyeljünk rá, hogy már az őszi hónapok kezdetén is viseljünk kesztyűt, lehetőleg speciális szélálló anyagút – a kötött ugyanis, mint halottnak a csók.
Lábunkat kamáslival védhetjük a hideg és egyben az eső ellen is, mely praktikusan egy, a cipő felső részétől a vádlinkig takarást biztosító „lábszárvédő”.
Ha hosszabb tekerésre indulunk, válogassunk az úgynevezett technikai öltözetek közül – ezeket hőtartás, szellőzés és vízelvezetés szempontjából is intenzív mozgásra optimalizálták, ráadásul amellett, hogy egy vékonyabb „soft shell” dzsekiben könnyebben is mozgunk, a bőrünkben is szó szerint jobban érezzük majd magunkat a bringán, mint egy tollkabátban.
Köztudott, hogy a test hőjének legnagyobb része a fejbőrön keresztül távozik, hát még menetszélben! Így a sapka az egyik legfontosabb őszi bringáskellék. Ha pedig az időjárás olyan hűvössé vált, hogy nem tudjuk eldönteni, sapkát húzzunk-e vagy inkább bukósisakot, válasszunk kifejezetten sisak alá készült, vékonyabb kendőt, így amellett, hogy a hűvös szél ellen óvjuk a fejünket, a biztonsági szempontokról sem kell lemondanunk.

Guminyomáspróba
A hideg és az eső érkeztével a bringának is szüksége van némi karbantartásra: kenjük be olyan olajjal a láncot, amelyet kimondottan esős időre ajánlanak. A hideg hatására az abroncsokban lévő levegő sűrűsége csökken, és puhábbnak érezhetjük a gumikat. Ekkor megnő az esély a felütéses defektekre, ezért mindenképp állíttassuk be a megfelelő nyomást egy benzinkúton vagy kerékpáros szervizben. Ezzel egyidejűleg a külső gumikat érdemes bordázottabbra cserélni, így kisebb eséllyel csúszunk meg a nedves betononon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 22. 09:50, szombat | Sport

A győzelem tarthatja életben a magyarok nyolcaddöntős álmait

Csakis győzelemmel őrizheti meg a továbbjutás reményét a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap a skót csapattal találkozik az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

2024. Június 22. 09:48, szombat | Sport

Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

Az ukrán válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a szlovákokat a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában, pénteken.

2024. Június 22. 09:40, szombat | Sport

Aranyérmes a 4x100 méteres vegyes gyorsváltó

A Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4x100 méteres vegyes gyorsváltó aranyérmet nyert pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

2024. Június 21. 07:52, péntek | Sport

Nem bírtak az angolok a dánokkal

A legutóbb döntős angol válogatott 1-1-es döntetlent játszott a három éve elődöntős dán csapattal a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában, csütörtökön.