Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 25. 13:03, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Két hónapos türelmi időt is kaphat autónk a műszaki vizsgán

Újra életbe lépett az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható a műszaki vizsgán.

A közlekedéshatósági területen május 20-ától életbe lépett szabályozások közül több közvetlenül is érinti a járműtulajdonosokat. Erről tájékoztatta a a Rádió Orient hallgatóit Csizmazia Ákos, a Tatabányai Járási hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője

A küső vizsgálóállomások – ahol a személygépkocsik időszakos vizsgálatának a döntő része folyik – eddig hatósági szerződés alapján végezték a tevékenységüket, tehát ez volt a jogi alapja a vizsgáztatási munkájuknak, ezt a szerződést váltotta fel egy úgynevezett engedély, formai határozat. Ez a változás a járműtulajdonosokat nem érinti. Változtak a műszaki feltételek is, az EU-s irányelveknek megfelelően új műszaki vizsgálati technológiát vezettek be. Mindenki látja azt a fejlődést, amely a gépjárművek területén napjainkban bekövetkezik, a hatósági közlekedési tevékenységnek is követnie kell ezt a modernizációt, tehát egy kicsit más vizsgálati technológiával, modernebb eszközökkel nézik meg a gépkocsikat - fogalmazott Csizmazia Ákos,

Újra életbe lép az a minősítési rendszer, amely nemcsak megfelelt és alkalmatlan járműveket tartalmaz, hanem az úgynevezett korlátozott alkalmasság is adható.

Ez két hónap türelmi időt jelent, amelyet akkor kaphat meg a gépkocsi, ha nem közvetlen balesetveszélyes hibája van. Egy másik változás, hogy egy EU-s rendelet alapján a műszaki vizsga érvényességét nem a forgalmi engedéllyel kell igazolnunk, hanem vizsgát követően megkapott műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal. Magyarországon nem okoz gondot a hiánya, mert a rendőrség a rendszám alapján tudja ellenőrizni a rendszerben az érvényességet, külföldön azonban az ottani hatóság embere jogosan kérheti a vizsgálati bizonyítványt – hívta fel a hallgatók figyelmét Csizmazia Ákos.

A Főosztály rendkívül széles ellenőrzési jogosultsággal rendelkezik, szinte bárhol ellenőrizhetik a gépkocsikat. A legjellemzőbb a közúti közlekedési ellenőrzés, főként a közúti szolgáltatást végző járműveké, a teherautóké, az autóbuszoké. A vizsgálat kiterjed a közúti biztonságra, a járművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó rendelkezésekre, a veszélyesáru-szállításra, a rakományrögzítésre. Az esetek nagy százalékában a rendőrséggel együtt végzik az ellenőrzéseket.

A közúti mellett vannak úgynevezett telephelyi ellenőrzések, amikor a külső vizsgálóállomásokon nézik meg, hogy az ott eljáró vizsgabiztosok a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, pártatlanul minősítik-e a járműveket, ennek célja a korrupció megelőzése. A másik telephelyi ellenőrzési fajta, amikor a közúti szolgáltatást, tehát személy- és teherszállítást végző járműveket nem a közúton ellenőrzik, hanem az azokat üzemeltető vállalkozások telephelyén. A szankciók a jogszabálysértés fajtájától függenek, lehet, hogy csak annyi időre veszik el egy autóvezető okmányait, míg le nem telik az a pihenőidő, amely után biztonságosan folytathatja az útját. Ha a gépjármű műszaki állapotával kapcsolatban tapasztalnak hiányosságot, amelyet közvetlen balesetveszélyesnek ítélnek, akkor van olyan jogosultságuk, hogy az ellenőrzés helyszínétől számított 15 kilométeren belül egy alkalmas szervizbe kísérjék a gépkocsit, illetve elveszik az okmányokat, amelyeket csak akkor adnak vissza, ha a jármű újra megfelelő műszaki állapotban van. Ezek minden esetben pénzbírsággal társulnak – tudtuk meg vendégünktől.

Az ipari termelés bővülésével nő az ipari területek száma, a megyében Tatabánya a legjelentősebb, ahol egyre több belső ipari út építése történik, ez kiemelt feladat ró az Útügyi Osztály munkatársaira, hiszen ezeknek az utaknak az engedélyezése a feladatuk. Jelentős beruházás az új komáromi Duna-híd építése, a hídra fel-, illetve onnan levezető utak engedélyezése is a Főosztály hatáskörébe tartozik. Nagyon jó, hogy egyre több kerékpárút is épül az országban, ezek közül az európai kerékpárút Gönyü–Esztergom közötti szakaszának az engedélyezése tartozik hozzájuk – zárta a beszélgetést Csizmazia Ákos főosztályvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.