Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2012. Február 07. 13:27, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két év múlva jön az e-útdíj - fizetős lenne valamennyi városi elkerülő szakasz

Két év múlva jön az e-útdíj - fizetős lenne valamennyi városi elkerülő szakasz

A kormány tervei szerint 2014-ben vezetik be a megtett úttal arányos útdíjrendszert, a teherautósok kilométerenként nagyjából húsz forintot fizetnek majd.

A rendszer már az első évben jelentős bevételt hozna az államnak, ezzel egyúttal több pénz jutna az úthálózat fejlesztésére is – írja a Magyar Hírlap.

Mint arról az Index beszámolt, egy kormányzati előterjesztés szerint a személyautósok, illetve a 3,5 tonna össztömeg alatti (jelenleg D1-es kategória) gépjárművel közlekedők még évekig matricát használhatnának, de az is lehet, hogy egy részük – leginkább az alacsony teljesítményű autókkal közlekedők – idővel minden utat ingyenesen vehetnének igénybe. Az e-útdíj bevezetésekor a D1-es kategóriában közlekedők választhatnának a matrica, illetve a megtett úttal arányos díjfizetés között. A tervezet szerint viszont fizetős lenne valamennyi városi elkerülő szakasz, így az M0-s körgyűrű is.

A kormány még nem tárgyalta az előterjesztést, amelynek egyik változata szerint kezdetben csak a gyorsforgalmi utakon, valamint a forgalmas tranzitfolyosókon kellene a megtett úttal arányos rendszerben díjat fizetni, tíz év alatt pedig a 6650 kilométeres főúthálózaton. A másik forgatókönyv szerint a kezdetektől nyolcezer kilométeren kellene a használattal arányos díjat fizetni.A rendszer kiépítése ötvenmilliárd forintba kerülhet, az e-útdíj az első évben 110 milliárdot hozhat az államnak (a matricabevételekkel együtt), ez az összeg tizenhárom év alatt meghaladhatja a négyszázmilliárd forintot.Ilyen formában több pénz jutna az autópályák és a főúthálózat fejlesztésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: e-útdíj, kormány

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 17:05, hétfő | Belföld

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

2021. Október 25. 15:08, hétfő | Belföld

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ az egyedülálló szülők mindennapjainak könnyebbé tételéért.

2021. Október 25. 14:05, hétfő | Belföld

Kegyetlen gyilkosok utáni nyomozás zárt le a rendőrsé

A nyomozók befejeztek egy tavalyi gyilkossági ügyet. A 18 órán belül elfogott, azóta letartóztatásban lévő tetteseket védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

2021. Október 25. 09:45, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.