Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Május 22. 07:16, vasárnap | Helyi
Forrás: www.zoldbolt.hu

Készülj illóolajokkal a rovarok ellen!

Készülj illóolajokkal a rovarok ellen!

Tartsd távol természetesen!

A rovarirtás káros és mesterséges anyagok nélkül is lehetséges. Beltéren könnyebb a helyzetünk hála a szúnyoghálóval felszerelt nyílászáróknak, ám a szabadtér már tartogat némi kihívást a témában.

Habár még csak most érkezett meg az igazi jó idő, az enyhe tél miatt nem gyérült meg a veszélyes kullancsok száma. Jól tudjuk azt is, hogy már nem kell sokat várnunk a szúnyogok kellemetlen inváziójára sem. Készüljünk fel az ellenük való küzdelemre minél természetesebb módon!

Az udvarunkon mindenképp érdemes felszámolni a sekély pocsolyákat, hogy ne tenyészhessenek ki benne a nemkívánatos szúnyoglárvák, és érdemes napi szinten (többször) cserélni a háziállatok ivóvizét is. A rovarriasztóknak ható illóolajat illatos növényekből nyerhetők ki, de ezeknek a növényeknek az elültetésével szintén sokat tehetünk a rovarmentes kertért.

Rovarriasztó virágok
Büdöske, geránium (rózsamuskátli), krizantém, óriás díszhagyma és petúnia.

Rovarűző fűszernövények
Bazsalikom, citromfű, citromillatú kakukkfű, citromos eukaliptusz, indiai citromfű, levendula, macskamenta és rozmaring.

Házi készítésű rovarriasztó permet
80 ml neem olaj vagy varázsmogyoró virágvíz
40 csepp illóolaj a következők közül tetszőlegesen válogatva:
citronella, citromillatú eukaliptusz, geránium, kakukkfű és szegfűszeg.

Az elkészült keveréket öntsük egy szórófejes palackba. Ha a gyulladáscsökkentő és érdekes illatú neem olajhoz kevert permetet választottuk, akkor a használatakor az esetlegesen hátramaradó olajos folt miatt ruhára azt nem érdemes fújni.

Házi készítésű szúnyog- és kullancsriasztó

  • mandula-, vagy jojobaolaj
  • 10 csepp geránium illóolaj
  • 10 csepp citromillatú eukaliptusz illóolaj
  • 5 csepp levendula illóolaj
  • 5 csepp indiai citromfű illóolaj

Ezt a keveréket szintén tölthetjük szórófejes flakonba, amelyről ruházatunkra is permetezhető, vagy önthetjük roll-on üvegcsébe is, amelyből végtagjaink hajlataiba mindenképp érdemes felvinnünk az illóolajos rovarriasztóból. 3 óránként ismételjük meg a használatát , hogy megfelelő védelemmel lásson el minket a szer.

Forrás: www.zoldbolt.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.