Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 17. 09:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Készül a Széljáró Balladás második lemeze

Készül a Széljáró Balladás második lemeze

Második hanglemezének felvételeit kezdte meg nemrég a Széljáró Balladás Együttes.

Második hanglemezének felvételeit kezdte meg nemrég a Széljáró Balladás Együttes. A kiskunfélegyházi zenekar az első, 2011. év elején megjelent „Duhaj gyerek vagyok” című albumán a Dél-alföldi betyárvilág emlékét idézte fel régi betyárballadákkal.

Terveik szerint a második lemezük is – hasonlóan az elsőhöz – tartalmaz majd irodalmi elemeket, a dalok közé pedig olyan, Sövény Tibor által gyűjtött rövid archív felvételeket illesztenek majd, amelyeken idős pásztoremberekkel készült interjú részletek hallhatók, akik mesélnek az egykori és mai világ pásztoréletéről az ők sajátos nyelvezetükkel, világszemléletükkel fűszerezve.
A Széljáró Balladás zenéje ezúttal is a népi hagyományokat követi, átdolgozott tradicionális dalaik most a betyárvilágot követő időszakot, a pásztorélet világát, a pusztai emberek gondolkodás módját tükrözik.
Első lemezfelvételük óta több változás állt be a zenekar életében. A zenészek létszáma négyről hat főre emelkedett, ennek köszönhető, hogy dúsabb hangzású hangszereléssel kezdhették meg a felvételeket. Hangszereik sorában új a különbféle ritmus hangszerek és a tekerőlant, amely jellegzetes népi hangszerként volt jelen elődeink közösségi életében.
A stúdiófelvétel költségét helyi támogatók és a makói rajongóik felajánlásából tudták biztosítani. Reményeik szerint október körül jelenik meg a hanglemez. Kiadásához, sokszorosításához azonban még támogatókat keresnek.
A zenekar tagjai: Pázmándi Judit – ének, hegedű. Sövény Tibor – próza, ének, akusztikus gitár. Nagyapáti Anita – akusztikus basszusgitár, ének. Molnár István – cajon, darbuka, udu, doromb. Hegyi Bence – dobok, percussions. Vas László – ének, akusztikus gitárok, hosszúfurulya, tekerőlant.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA