Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 07. 18:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - szerk. -

Keserűvizek – mire jók?

Keserűvizek – mire jók?

A víz az élet forrása. Ám amellett, hogy nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, számos jótékony hatással bír.

Egy csacsinak köszönhetjük!
A Budán található értékes, csodahatású gyógyvizek felfedezése egy szamárnak köszönhető. Élt egy gazda, akinek csacsija mindig hasmenést kapott, amikor a földjükön található kút vizével oltotta a szomját. A gazda ezt elpanaszolta egy kereskedőnek, aki egy percig sem habozott, bevizsgáltatta, majd palackozni kezdte a hashajtó hatású italt. A szemfüles kereskedő hamar gazdag lett a kis csacsinak köszönhetően.

Hunyadi János keserűvíz
A Hunyadi gyógyvíz két fő alkotója a glaubersó és keserűsó. A glabuersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat, és leoldja a baktériumokat, a gyulladásos váladékot, továbbviszi magával, és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak. Hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének.

Ferenc József keserűvíz
A Ferenc József víz lelőhelye szintén Budán található, Őrmezőn. A Hunyadi János víz sikerein felbuzdulva az 1861-es években a Saxlehner András telkének szomszédságában mindenhol kutakat ásattak, és különböző néven árulták a kinyert vizet. Mára csak a Ferenc József keserűvíz maradt meg közülük.

Parádi kénes gyógyvíz
A parádi vizet hamarabb találták meg az állatok, mint az emberek. A nyájaikat legeltető pásztorok észrevették, hogy állataik, akármilyen szomjasak is, ott hagyják a mezőkön fakadó forrásokat, s mindig egy-két megszokott forráshoz sietnek. Később maguk a pásztorok is megkóstolták az állatok által kedvelt vizet, és felfedezni vélték számos jótékony hatását.

Miért jó?
A kénes gyógyvíz élénkíti a légzésünket, javítja a szervezetünk kénháztartását. Fokozza a gyomorsav termelődését, hatékony a gyomorhurut kezelésében is. Ha nőgyógyászati betegségekben, krónikus gyulladásokban és bőrgyógyászati betegségekben szenvedünk, akkor szintén érdemes minél több kénes gyógyvizet innunk.

Mezőkövesdi kénes
Nem csak Parádon, de Mezőkövesden is található kénes víz. A mezőkövesdi gyógyvizet olaj után kutatva találták meg 1939-ben Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén 875 méter mélyen. Zsóry Lajos először palackozott formában hozta forgalomba a termálvizet, majd 1940-ben átadták az első fürdőmedencét is. A víz gyógyító hatása miatt hamar közkedvelt lett a környék lakosai körében.

Mira gyógyvíz
A Mira gyógyvíz összetételét a glaubersó határozza meg, de tartalmaz konyhasót és keserűsót is. A Míra gyógyvizet az 1920-as évek elején Jászkarajenő határában, kutatás közben találták meg, ahol azután hamar megindult a gyógyvíztermelés. Jótékony hatását Halmy László professzor és munkatársa, Kovács Ferenc bizonyította először. Túlsúlyos betegeket 1000-1500 kalóriás diétára fogtak. Egy részével megitattak naponta háromszor 2 dl Mira gyógyvizet. Négy héttel később megállapították, hogy akik csak diétáztak, azok jóval kevesebbet fogytak, mint azok, akik a gyógyvizet is itták, ráadásul még a koleszterin- és vércukorszint is csökkent.

Mire jó?
A Mira víz enyhe hashajtó, béltisztító hatású. A gyógyvíz leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutot okozó baktériumokat. Epehajtó tulajdonsággal is rendelkezik, mivel a glaubersó epehólyag-összehúzó hatásának köszönhetően az epehólyag kiürül, megszűnik a kőképződés. Méregtelenítésekhez és fogyókúrákhoz is kiválóan használható.

Savanyú Kékkúti
A savanyúvíz fokozza a gyomorsav termelődésünket, nyugtatóan hat az idegrendszerünkre. Hatására fokozódnak a gyomormozgások, és a gyomorürítés is gyorsul. Étvágyjavító tulajdonságú.

Salvus víz
A Salvus alkalikus gyógyvíz, mely nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsavcsökkentő és fokozza a sejtjeink működését. Fontos tudnunk, hogy ha vesekövünk van, vagy colifertőzésben szenvedünk, akkor inkább ne igyunk ebből a vízből.

Címkék: életmód, hatás, ital, keserű, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.