Városlista
2021. április 18, vasárnap - Andrea

Hírek

2021. Február 09. 09:55, kedd | PR

Kertünk ügyes segédje, a kézi vetőgép

Kertünk ügyes segédje, a kézi vetőgép

Bár még javában a téli időszak napjait tapossuk, egyre inkább közeledik a tavasz, ami elhozza a természet ébredését. Ezzel együtt időszerűvé válnak az időszakos kerti munkák is.

Ezek közül az egyik legfontosabb a virágos és fűszernövények, illetve a zöldségfélék magjainak elvetése. Ebben lehet segítségünkre egy vetőgép.

A vetemények mikéntje

A kertészet és gazdálkodás – akár kicsiben is – egy meglehetősen összetett és sok odafigyelést igénylő tudomány. A természetközeli emberek számára azonban sok esetben kikapcsolódást is nyújt, idővel pedig jóleső érzés a növényekben dúskáló kertet vizslatni, vagy épp a terméseit élvezni. Ahhoz azonban, hogy az elvetett magvak kiserkenjenek és a növények megfelelően növekedjenek, fontos a precizitás.

„Ki mint vet, úgy arat” – tartja a mondás, igazságtartalma pedig vitathatatlan. A megfelelő veteményezés mindenképpen a föld előkészítésével kezdődik, hiszen nem mindegy, milyen talajba helyezzük a magokat. Ahogy az sem mindegy, hogy az egyes zöldségek, növények magvai milyen mélyre, egymástól milyen távolságra kerülnek a földbe. A folyamat precizitását és gyorsaságát egy időben növelhetjük egy kézi vetőgép beszerzésével.

Vetőgéppel egyszerűbb

Számos olyan növény létezik, melyek a leginkább precíz odafigyelést a veteményezés során igénylik. Ilyen például hazánk egyik legelterjedtebb haszonnövénye, a kukorica is. A növény a növekedése során kevéssé igényes, ám a magok vetésekor megköveteli a pontos távolságot és a sorok egyenes tartását, hiszen csak így garantálható, hogy az összes magból megfelelő méretű és termésű kukorica sarjadjon.

De ha a precizitást nem is kezeljük elsődleges szempontnak, egy kézi vetőgép alkalmazása már csak a munkálatok megkönnyítése végett is óriási segítséget jelent. Laikusok számára a veteményezés talán nem tűnik túl kimerítő munkának, hiszen csak magok kiszórásáról van szó, a hozzáértők azonban tudják, hogy ettől jóval fárasztóbb műveletet jelent. A vetőgép tulajdonképpen elvégzi helyettünk a munkát, mellyel időt és energiát is spórolhatunk, amit aztán később más munkafolyamatoknál hasznosíthatunk.

Kiskertektől a szántóföldekig

A vetőgépek között számos modellel találkozhatunk, a kézi vetőgépektől az egészen nagy szerelvényekig, melyek már a mezőgazdaság területén jelentenek komoly segítséget. Léteznek 6, 8, sőt akár 12 soros gépek is, melyek a hozzájuk tartozó vetőelemek segítségével szórják szemenként a magokat. Ezek természetesen jóval drágább és komolyabb berendezések, melyek leginkább a több hektár termőterülettel rendelkező gazdák számára jelenthetnek megoldást.

Ha azonban a saját kertünk, vagy kisebb földterületünk határain belül maradunk, a veteményezési munkákhoz bőven elegendő egy kisebb, kézi kanalas vetőgép vásárlása. A berendezés tulajdonképpen egy magtartályból és egy adagolófejből áll, mely kerekeken gurítható. Az adagolófej biztosítja a magok egyenletes eloszlatását, nekünk tulajdonképpen csak a „vezetés” marad. Idén tavasszal már válasszuk bizalommal ezt a megoldást, ezzel nem kevés fáradtságot megspórolva magunknak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 02. 11:55, péntek | PR

Tegyél egy praktikus polcot ragasztással a falra!

Egy polcot ragasztással falra erősíteni egyszerű feladat, nem igényel szerszámokat, így hölgyeknek is könnyen megvalósítható. Hoztunk egy csokorra való ötletet, hogy mire használhatsz egy ilyen ügyes kis polcot a falon.

2021. Április 02. 11:50, péntek | PR

Biztonságos autós utazást tervez? Mutatjuk az autópálya díjakat!

Tavasszal több hosszú hétvége is lesz, amikor a családok szívesen elmennek kirándulni egy-egy napra távolabbi helyekre is.

2021. Március 25. 17:57, csütörtök | PR

Nem véletlen népszerűek a kiskunfélegyházi szállások

Utazni jó, pláne akkor, amikor már itt a tavasz, és az időjárás lehetővé teszi, hogy a szabadban is tervezzünk programokat.