Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Július 16. 11:00, csütörtök | Életmód
Forrás: Szabad Föld

Kéretlen zenebona

Kéretlen zenebona

Félmillió honfitársunk próbál szabadulni tőle...

Zúg, búg, cseng, csiripel, zakatol valami odabent? Félmilliónyi honfitársunk mindennapjait keseríti meg a fülzúgás.

A bántó zörejeket elsősorban az izmok ritmusos összehúzódása vagy az örvénylő véráramlás idézi elő, ezeket az orvos is hamar felderítheti. Ám dacára annak, hogy a tünetek alaposan megkeserítik a normális életvitelt, a betegek többsége hetekig, hónapokig kínlódik, míg végre orvoshoz fordul. Rosszul teszik: az idejében elkezdett kezeléssel ugyanis megelőzhetők a komolyabb szövődmények – figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi fülorr- gégész, audiológus, a Fül-orrgége Központ orvosa.

A viszonylag rövid ideje fennálló panaszoknak egyszerű az oka: például a zajártalom vagy a hallójáratban rekedt fülzsír, aminek eltávolítása után bent azonnal elcsendesednek a zörejek. Fülzúgást okozhatnak továbbá a nyaki csigolyák elváltozásai, a fogászati rendellenességek, a stressz, bizonyos élvezeti cikkek, egyes gyógyszerek mellékhatásai – magyarázza a doktornő. Hosszabb ideje fennálló fülzúgás esetén arra gyanakodhatunk, hogy szervi baj, betegség áll a háttérben: például hallóideg-károsodás, fülkürthurut, középfülgyulladás, pajzsmirigy-alulműködés, szív- és érrendszeri vagy anyagcsere-probléma, a hallószervet érintő daganat. Ilyenkor az alapbetegség kezelésével lehet a panaszokat orvosolni.

A tikkasztó melegtől is szólhat a zeneszó odabent, ha nem iszunk eleget. A megfelelő folyadékbevitel gyakran már önmagában is gyógyír a bajra, de a kezelés eredményességéhez nélkülözhetetlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat: