Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Július 26. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: mozgasvilag.hu

Kempingezés - kényelmesen

Kempingezés - kényelmesen

A nyár beköszöntével sokan terveznek a természet lágy ölén éjszakázni.

A kempingezés csodálatos élmény, de ahhoz, hogy ez tényleg így végződjön, és ne egy rossz, a megismétlés gondolatától mentes emlék maradjon, fontos pár alap kelléket jól megválasztanunk indulás előtt. Legyen szó csak valamelyik tavunk partjáról, vagy hegyünk kempingjéről, vannak amiket fontos szem előtt tartanunk.

Szállásunk a sátor

Ideális esetben nem a csillagos ég alatt alszunk – legyen akármennyire is nyárias az időjárás. Jöhet zápor, zivatar, vagy épp a levegő hűl le csípősre. Ma már rengeteg túrasátort találunk a különböző boltok kínálatában. Egy-kétrétegű, kupola, alagút, egy-két-háromszemélyes, előteres… A sok tulajdonság között olykor nehéz eligazodni, és kiválasztani az igényeinknek megfelelőt. Egy jó túrasátortól elvárható a kis súly, a könnyű felállíthatóság, a dupla réteg és megfelelő vízállóság, a kényelmes bejárhatóság és a jó szállíthatóság!

Magam részéről én az egyrétegű sátrakat fesztivál sátornak hívom, mert a legtöbb ilyen kivitel nem sokat bír, mind vízállóság, mind strapabírás terén. Azért jó, mert nagyon könnyű, nagyon olcsó. Ha baja lesz, csak kidobod… Ha hosszútávra tervezel, és olykor-olykor, akár csak hazánk középhegységeibe is túráznál, akkor mindenképp kétrétegű modellt válassz. Ezek kellően vízállóak és hőszigetelők tudnak lenni. Ha már többedmagaddal számolsz, az sem baj, ha éjjelre van hova rakni a csomagjaitok – legyen előtere is. Mindezek mellett a súly is fontos, hisz ha nem csak az autótól pár száz méterig kell cipelned a sátrad, akkor nem mindegy hány kilogramm húzza majd a vállad. A 4 kilogramm alatti sátrak elfogadhatóak, a 3 alattiak jók, ha kettőhöz közelit viszel, tökély! Persze egy nehezebb modellt szét is oszthatsz magatok között, osztozva a súlyon. Ha épp választás előtt állsz, arra is gondolj, hogy ha épp a hátadon lesz a sátor, mennyire akadályoz majd a haladásban. Mert például, ha sűrű növényzetben fogunk haladni, egy kör alakúra csomagolható sátor, a hátizsákunk két oldalán kilógó részével folyamatosan akadályozza majd az előrehaladásod.

Ágyunk

A túra egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő pihenés. Hiába nem esik már ránk az eső, hiába nem csapódik ránk a hajnali harmat, ha a kemény és egyenetlen talaj minden porcikánk nyomja, a reggeli csípős hőmérsékletben pedig vacogva ébredünk. Ha nem tudjuk magunk kipihenni az éjjel során, akkor a másnap gyötrelem lesz. Amire szükségünk van, az egy jó derékalj és hálózsák.

A derékalj szerepe fontos. Ha túl vékony vagy nincs is, akkor a keménytalajon (a füves terep pár óra elteltével már nem lesz puha alattad) folyamatosan forgolódva, az elmerevedett izmoktól és a hidegtől szoborként fogunk ébredni, fájlalva itt-ott testünk. Én kifejezetten előnyben részesítem a felfújható/önfelfújós és legalább 3-4 cm vastag derékaljakat. Ha nem is az otthoni ágy kényelmét biztosítja, de kellően kényelmes és meleg, hogy jót aludjak rajta.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: még a kis hazánk található középhegységekben is előfordulhatnak nyári hajnalok során 5-6 fokos hidegek! Ezért nagyon fontos, hogy a hálózsákod ennek megfelelően válaszd ki! Minden zsákon fel van tüntetve annak komfortzónája, melyben még hidegrázás nélkül aludni tudsz. Fontos: mivel a hölgyek fázósabbak, ők melegebb hálózsákot válasszanak! Persze egy duplafalú sátor növeli a „hálószobánk” hőmérsékletét, de egy bükki vagy mecseki sátrazásra ne induljunk el 10°C feletti komfortzónás zsákkal.

Konyhánk

Lefekvés előtt, vagy épp már a következő nap indításaként nem árt egy energia dús, de főleg meleg kaját enni. Mivel ma már igen sok helyen tilos tábortüzet rakni, vagy épp a környezet nem nyújt lehetőséget rá, ilyenkor jól jön egy tábori gázfőző. Propánbután palackokat súly alapján választhatunk, utunk hosszához mérten. A főzőfej választásánál viszont érdemes a hely- és súlytakarékosságot szem előtt tartani. Vannak nagyon egyszerű és ezzel olcsó fejek is, de sokszor ezek használaton kívül sok helyet foglalnak, és súlyban is kemény grammok adódnak a többi cuccunk súlyához. Ideális esetben a főzőfej összecsukható, így kompakt méretével egy bögrében, vagy épp a gázpalack aljában is elfér. Súlya pedig 80 gramm alatt van.

Folyadék utánpótlásunk

Bár hazánkban is számos ihatóvizű forrás található, sosem árt a kellő óvatosság. Főleg nagyobb esőzések után, vagy bizonytalan kivezetésű vizek esetén. Ilyenkor nem árt elkerülni egy esetleges hasmenéssel teli napot – a víz fertőtlenítésére ma már számos megoldás kínálkozik. A legegyszerűbb, és európai szinten jól működik, a víztisztító tabletta. Pár óra alatt fertőtleníti a vizünk és már gond nélkül fogyaszthatjuk is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.