Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Május 13. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kellemetlen meglepetés érheti, ha nyugdíjba akar menni

Kellemetlen meglepetés érheti, ha nyugdíjba akar menni

Közel 41 évet dolgozott le becsületesen az M1 Kosár című magazinjának egyik nézője. Amikor azonban szeretett volna elmenni nyugdíjba, hideg zuhanyként érte, hogy a nyugdíjfolyósító csupán 36 év munkát ismer el neki.

Mint kiderült, utolsó munkaadói nem fizették, jelenlegi pedig még most sem fizeti utána a nyugdíjjárulékot.
Arcát, nevét nem vállalta, amikor az M1 fogyasztóvédelmi műsorának nyilatkozott a Kosár nézője, mert fél, hogy kirúgják. Azért kereste meg a szerkesztőséget, mert úgy érzi csúnyán átverték.

Az utóbbi években vagyonőri cégeknél dolgozott, és úgy számolt 40 év után nyugdíjba mehet. Megkereste a nyugdíjbiztosítót, de kiderült, munkáltatói a tb-t ugyan fizették utána, de a nyugdíjjárulékot nem.

Eltűnt cégek nyomában

Most nem tudja, hogy mitévő legyen. Három éve dolgozik mostani cégénél, amely belépése óta nem fizeti a járulékait utána. Kilépni nem mer, mert 59 évesen már nehezen találna egy másik munkát.

Korábbi cégei ellen feljelentést tett a NAV-nál, de az adóhivatal arról tájékoztatta, hogy a "cégek eltűntek". Azt mondták neki, hogy perelhet a bíróságon, de nem látja értelmét, ha már nem is léteznek ezek a cégek.

Szinte havonta cserélődtek az olyan típusú cégek, amelyeknél az asszony dolgozott, így valószínűleg bottal ütheti a nyomukat.

Rendszeresen ellenőrizzük a járulékainkat!

A Kosárnak nyilatkozó ügyvéd azt ajánlja, hogy rendszeresen ellenőrizze mindenki, hogy rendesen fizetik-e utána a járulékait. Még akkor is, ha még nem áll közel a nyugdíjhoz.

Az interneten pár kattintással leellenőrizhető, hogy a nyugdíjjárulék vagy a társadalombiztosítás fizetése megtörtént-e. Ezt az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni. Ehhez előbb regisztrációt kérni,de ezt bárki megtehetni, fizetni nem kell érte.

De mi a teendő, ha elmaradásokat észlelünk?

Ha kiderül, hogy nem fizetik utánunk a járulékokat, akkor először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, vagyis a NAV-hoz kell bejelentést tenni. Az adóhatóság ilyen esetben behajtja a meg nem fizetett adót, amit természetesen beszámítanak a nyugdíjba.

Nem fizetnek, majd eltűnnek

A legnagyobb probléma, hogy a nem fizető cégek eltűnnek. A jogász szerint jellemzően az üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozásoknál, biztonsági, takarító vagy munkaerő-kölcsönző cégeknél gyakori, hogy csak pár hónapra, vagy fél évre jelentik be a munkavállalót, egész egyszerűen nem fizetnek utána, majd eltűnnek.

Bűnrészessé válunk, ha nem jelentjük fel a céget

Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy ilyenkor is meg kell tenni a feljelentést. Ha ugyanis ezt nem teszi meg a munkavállaló, jogtalan haszonszerzés róható fel a terhére, és a munkáltató mellett ő is bűncselekmény részesévé válik. Ha ugyanis tudomást szerez arról, hogy a munkaadója nem fizet utána, de nem lép, ő maga is közreműködik a jogsértésben.

Vagyis mindenképpen meg kell tenni a szükséges bejelentéseket. Ezek nem kerülnek pénzbe - sem a büntetőfeljelentés, sem pedig a NAV felé való bejelentés.

Abban az esetben, ha az említett eljárások mellett nem sikerül behajtani a járulékot, polgárjogi kártérítési igény indítható. Ennek azonban már lehetnek költségei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: