Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2015. Július 18. 16:00, szombat | Külföld
Forrás: proaktivdirekt.com

Kellemetlen meglepetés érheti a Görögországban nyaralókat

Kellemetlen meglepetés érheti a Görögországban nyaralókat

Úgy tűnik, gyorsan hatnak a Görögország által kényszerűen bevállalt megszorítások. Az új áfakulcsot már elkezdték érvényesíteni a szállodások.

Úgy tűnik, gyorsan hatnak a Görögország által kényszerűen bevállalt megszorítások. Az új áfakulcsot már elkezdték érvényesíteni a szállodások.

Egy éppen Görögországban nyaraló turista tette közzé azt a szállodai üzenetet, amely szerint csütörtök este a következő cetlit csúsztatták az ajtaja alá: amennyiben az általa fizetett szobaárban a reggeli is benne van, akkor az mostantól kicsit többe kerül, mivel a kormány július 16-ától áfaemelést léptetett életbe. A jelenlegi áfa legmagasabb kulcsa 13 százalék helyett így 23 százalékos, az étel- és italrendelésekre ennyi forgalmi adót kell fizetni, így hát sajnálatos, de a vendégnek is többet kell fizetnie.

Az athéni parlament szerdán éjjel szavazta meg többek között az adók emelését, a következő mentőcsomag érdekében az ugyanis elkerülhetetlen volt. Ennek értelmében új áfatörvény lépett életbe: a legmagasabb 23 százalékos kulcs vonatkozik például a feldolgozott élelmiszerekre, éttermekre (ennek hatása szerepel a fenti levélben); 13 százalékos kulcs jön a friss élelmiszerekre, rezsiszámlákra; és 6 százalékos kulcsot kell alkalmazni a gyógyszerekre és a könyvekre.

A szigetek 30 százalékos áfa-kedvezményét is el kell törölni, azzal a kitétellel, hogy a legtávolabbi szigetek adókedvezménye idén még fennmaradhat.

Emelkedik a társasági adó kulcsa is: 26 százalékról 29 százalékosra a kisebb cégeknél; a luxusautókra, hajókra, úszómedencékre 10-ről 13 százalékos kulcsot kell mostantól kivetni; a mezőgazdasági vállalkozók adója pedig 13-ról 26 százalékosra nő.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 12:57, kedd | Külföld

Szándékosan fertőzte meg magát az omikron változattal egy belga volt profi kosárlabdázó

Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt - jelentette hétfőn a The Brussels Times hírportál.

2022. Január 25. 11:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 354,8 millió, a halálos áldozatoké 5,604 millió a világon

A világon 354 788 076 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 604 293 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Január 25. 10:09, kedd | Külföld

A sarkvidékek is tele vannak mérgező anyagokkal

Most először mutattak ki nanoműanyag-szennyezést mindkét sarkvidéken. Ez azt jelzi, hogy az apró szennyező részecskék már az egész Földön elterjedtek.

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.