Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 25. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kell-e korlátozni a nyugdíjasok autóvezetését?

Kell-e korlátozni a nyugdíjasok autóvezetését?

Általánosságban elmondható az, hogy idősebb korban könnyebben lankad a figyelem, a látásunk is romolhat

, ezért kiemelten fontos az orvosi alkalmassági vizsgálat, amennyiben van jogosítványunk, és a volán mögé szeretnénk ülni.

Bejárta a világot a hír, hogy a brit uralkodó férje, a 98 esztendős Fülöp herceg balesetet szenvedett múlt héten csütörtökön, amikor terepjárójával a főútra kikanyarodott, és összeütközött egy személyautóval.

A szigetországban a lapok csaknem szenzációként tálalták az ügyet, ugyanis nem minden nap történik meg, hogy autóbalesetet szenved a brit királyi család egy tagja. Fülöp edinburgh-i herceg nem sérült meg, azonban a másik jármű utasa igen.

A herceg maga vezette a Land Rovert, amely felborult.
II. Erzsébet királynő férjét a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból.

A koccanásos baleset után a brit bulvársajtó azonnal nekitámadt a hercegnek, valóságos kampányba kezdett, hogy az idősebbeket tiltsák el az autóvezetéstől – mondta a közmédia londoni tudósítója.

Kötelező az orvosi vizsgálat

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában az ügy apropóján Pető Attila közlekedési szakoktató elmondta, Magyarországon is számos alkalommal felmerül, hogy korlátozni kellene, hány éves korig vezethet valaki autót, azonban a jogszabály jelenleg csak alsó határt ír elő.

Hazánkban kötelező orvosi vizsgálaton kell részt venni ahhoz, hogy valaki a jogosítványt megszerezhesse, hetven év felett pedig évente kötelező elvégeztetni az orvosi alkalmassági vizsgálatot – hangsúlyozta Pető.

Romlanak a testi képességek

Egy holland közlekedésbiztonsági kutatóintézet által kiadott kutatásból az derült ki, hogy Hollandiában az elmúlt évtizedekben a 65 éven felüliek lakosságon belüli aránya megnövekedett, ezért idősebbek körében egyre többen vezetnek autót. A kutatás azt írja: a kanyarodás és a parkolás okozza a legnagyobb gondot, illetve a baleseteket is – hangzott el a műsorban.

Pető Attila kifejtette: Magyarországon is várható egyfajta bumm, hiszen a 70-es 80-as években kezdődő jogosítványszerzési akciók hatása most lesz érzékelhető.

Az a korosztály, amelyik akkoriban szerezett jogosítványt, most lesz 60–70 éves. Hatvan év felett azonban nem úgy működünk már, mint fiatalon, hiszen testünk öregszik, nehezebben megy a mozgás is, emiatt valóban veszélyesebb, ha egy idős ember ül a volán mögé – magyarázta az oktató.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az előbb említettek nem mindenkire értendők, hiszen rengeteg olyan idős ember van, aki fitt, bátran volánhoz ülhet, és biztonságosan vezet. A statisztikák alapján egyébként az idős korosztály sokkal kevesebb balesetet okoz, mint a fiatal vezetők – mondta Pető.

Javíthatók a rossz beidegződések

Életkori sajátosságai vannak annak, miként kell egy-egy váratlan helyzetben reagálni vezetés közben. Idős korban a reakcióidő megnyúlik, reflexeink lelassulnak, bár ezt hosszú időn keresztül rutinnal tudjuk pótolni – fejtette ki Kapitány Tibor közlekedésbiztonsági szakértő, vezetéstechnikai tréner.

Mint mondta, a fiataloknál nem alakulnak ki rossz beidegződések, míg az idősebb korosztályhoz tartozó sofőrök sokszor rossz beidegződésekkel vezetnek, ami balesetveszélyes lehet.

Ugyanakkor Kapitány elmondta azt is, ezek a beidegződések kiirthatók, javíthatók, a vezetéstechnikai tudást tréningezéssel fejleszteni lehet.

Jogszabályban semmiképp nem kellene rögzíteni azt, hogy bizonyos kor felett a jogosítványt már nem lehet használni, hiszen az nagy felháborodást váltana ki, és a jól vezető időseket is korlátozná. Ugyanakkor az orvosok felelőssége hatványozott – hangsúlyozta Pető Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit