Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Január 17. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: Objektív Hírügynökség

Kedvező tapasztalatok a téli élelmiszer ellenőrzéseken

Kedvező tapasztalatok a téli élelmiszer ellenőrzéseken

5045 ellenőrzés, 6,2 tonna forgalomból kivont termék, 69 figyelmeztetés, 145 esetben összesen 21,6 millió Ft bírság az idei téli szezonális ellenőrzés fő mutatói.

5045 ellenőrzés, 6,2 tonna forgalomból kivont termék, 69 figyelmeztetés, 145 esetben összesen 21,6 millió Ft bírság az idei téli szezonális ellenőrzés fő mutatói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált ellenőrzéssorozat 2014. december 1. és 31. között zajlott az ország teljes területén – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban. A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrzött termékek közé tartozott a friss hús, a hal és haltermékek, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, a virsli, az édesipari termékek, a méz, a déli gyümölcsök, valamint a borászati termékek közül a borok és a pezsgők. A fokozott ellenőrzés egyaránt érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is.

Az egy hónapig tartó ellenőrzés sorozaton 5045 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 145 esetben – összesen 21,6 millió Ft értékben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben.

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomon-követhetőséggel, egy éve ez az arány is magasabb, 2,5 százalék volt. A megvizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 6,2 tonna volt. A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező álkistermelővel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy méz minta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.