Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 22. 18:20, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Kasztel Antal táncjátéka méltó zárása volt a Magyar Kultúra napjának

Kasztel Antal táncjátéka méltó zárása volt a Magyar Kultúra napjának

Városunkban számos programmal emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról.

A megszokott himnuszmondó-verseny mellett kiállítás megnyitók, pénteken (január 21-én) pedig a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében tartották meg a városi ünnepséget. A megjelenteket Görög Anita oktatási- és közművelődési referens köszöntötte. A műsor nyitányaként Gombás Bendétől Móra László: Kölcsey című versét hallhatta a közönség, majd a himnuszmondó verseny győztese Surányi Lajos a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium 11. osztályos tanulója szavalta el Kölcsey Ferenc nemzeti imáját. Ezt követően Balla László alpolgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

- A napokban sokat hallhattunk a kultúráról. Nem véletlenül, hiszen Kölcsey Ferenc 199 évvel ezelőtt 1823. január 22-én megalkotta kulturális örökségünk ékes gyöngyszemét, nemzeti imánkat: a himnuszt. 1989. óta ünnepeljük, emlékezünk a magyar kultúra napjára és ilyenkor a kulturális élet szereplői, eseményei kerülnek az előtérbe. Számos - hivatását magas színvonalon művelő – kultúrát szerető pedagógust, művészt tüntetnek ki ezekben a napokban, akik felébresztik és mélyítik a kultúra iránti érdeklődést, a kultúra szeretetét. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljük évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A Magyar Kultúra Napján szót kell ejtenünk az egyes művészeti ágakról, így az irodalom, képzőművészet, zene, tánc, iparművészet, filmművészetről. Ezek a művészeti ágak csatornák, melyek értékeket közvetítenek felénk. Ezek azok a sajátosságok, melyek egy népcsoportot, nemzetséget összekötnek. Pontosan úgy, ahogy Kölcsey himnusza köt össze minket határon innen és határon túl. Kiskunfélegyháza rendkívül pezsgő kulturális életet mondhat magáénak. Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények, a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Kiskun Múzeum rendkívül sokat tesznek a kultúra közvetítés és átadás területén. Emellett számos civil szervezet, egyesület, magánszemély viseli szívén a hagyományőrzést, a kulturális és művészeti élet színvonalas szolgálatát.

A köszöntő gondolatokat követően az ünnepségsorozat fénypontja következett: Kasztel Antal, Rózsa Sándor elveszett kincse című ifjúsági zenés táncjátékát tekinthették meg az érdeklődők a Padkaporos Táncegyüttes, Gulyás László Vándormuzsikus és Rónaszéki Gábor plébános és a táncosok szüleinek előadásában. Az élőzenét Patyi Zoltán és zenekara szolgáltatta a vidám darabhoz.

A Rózsa Sándor elveszett kincse a Covid utáni helyzetről szól, amikor a tanítás ugyan megkezdődik, de a városi rendezvényeket és kulturális összejöveteleket nem tarthatják meg. Az emberek lassan már minden iránt elveszítik érdeklődésüket és úgy tűnik, hogy a néptáncra is ez a jövő vár. A gyerekek azonban ezt nem hagyják annyiban. Szeretnék megmenteni a csoportot és a néptáncot is, ezért elhatározzák, hogy megkeresik Rózsa Sándor elveszett kincsét. A vidám hangvételű, vérpezsdítő zenékkel és tánccal tarkított darab az elejétől az utolsó percig leköti a néző figyelmét, a mondanivalóját tekintve pedig mindenki számára megszívlelendő gondolatot sugall: ne keseregjünk, hiszen mindig van remény, de tennünk is kell az álmainkért.

A nagysikerű darabot 2022. február 4-én újra bemutatják a Móra Ferenc Művelődési Központban, melyet akkor is ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők. Azonban az előzetes regisztráció szükséges.

(Képek / video: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).