Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 21. 10:45, szombat | Kék hírek
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Kártérítést követel az Olaszországban elítélt magyar férfi

Kártérítést követel az Olaszországban elítélt magyar férfi

Perújrafelvétel történt az olasz bíróságon Somogyi Tamás ügyében, akit 1999-ben nyolc év börtönre ítéltek a Fiat Uno néven ismert rablógyilkos banda bűnrészeseként - nyilatkozta az MTI-nek Somogyi ügyvédje.

"Rimini bíróságán újraindult a Somogyi-per, és ezzel együtt a Fiat Uno bandájának története is. Védencem bizonyítani akarja kezdettől fogva hangoztatott ártatlanságát, és kártérítést követel az olaszországi börtönévekért. Somogyi millió eurós kártérítésre számíthat" - mondta az MTI-nek Massimiliano Scaringella, a magyar férfi olasz ügyvédje. A jelenleg Magyarországon szabadon élő 61 éves Somogyi Tamást Rimini bírósága 1999-ben nyolc évre ítélte fegyvercsempészésért. A vád szerint az akkor fuvarozóként dolgozó férfi volt a Fiat Uno néven ismert olasz bűnszervezet fegyverszállítója. Somogyi Tamást 2000-ben Ausztriában tartóztatták le és adták ki Olaszországnak. 2004-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága perújrafelvételre kötelezte az olasz hatóságokat, mivel a férfit távollétében és tudomása nélkül ítélték el, nem adva neki lehetőséget a védekezésre. Ezután az olasz semmitőszék semmisnek ítélte a Somogyi Tamás elleni pert. A magyar férfi 2006-ban szabadult az olasz börtönből. "Somogyit az olasz hatóságok sohasem hallgatták ki, sem 1999 előtt, sem utána. Fegyvercsempészésért ítélték el, de soha senki nem kérdezte meg tőle, honnan és miként szerezte volna a Fiat Uno bandájának a fegyvereket" - hangoztatta Scaringella. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a per újraindításával "a bíróság újratárgyalja a Fiat Uno bandájának bűncselekményeit. Ismét meghallgatják a banda tagjait, és végre tisztázzák, honnan származnak a Kelet-Európából szerzett szovjet gyártmányú fegyverek, amelyeket nem Somogyi csempészett Itáliába". A Roberto, Fabio és Alberto Savi fivérek irányította és gyakran fehér színű Fiat Uno gépkocsit használó banda 1987-1994 között huszonnégy embert öltek meg, több mint százat megsebesítettek. Roberto és Alberto Savi rendőr volt. A bandához tartozott Mikula Éva román állampolgár, Fabio Savi szeretője. Mikula ismerőse volt Somogyi Tamás, akit a fiatal nő nevezett meg a banda fegyverszállítójaként. A Savi fivérek életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, Mikulát a hatóságokkal való együttműködéséért 1998-ban felmentették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön