Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 08. 08:00, hétfő | Belföld
Forrás: origo.hu

Kártérítést kérnek a vasúttól az ónos esőben veszteglők

Kártérítést kérnek a vasúttól az ónos esőben veszteglők

Aki elégedetlen, csak a bírósághoz fordulhat.

Az ónos eső miatt 700 ember rekedt múlt hétfőn a vonatokon. Tíz szerelvény vesztegelt majdnem 11 órán át a vasútállomásokon. A MÁV Startnak csütörtökig azonban csak 47 utas írt levelet, közülük 29-en jelezték, hogy kártérítést kérnek.

"Több mint 7 órája várunk utastársainkkal víz és étel nélkül a Szolnok felé közlekedő vonatokon, több százan. Senki nem mond semmit. A MÁV-Start oldalán sincs semmi információ, pofátlanság. Ez teljes szakmai felkészületlenségre utal, de legalább vizet biztosítanának az időseknek és a gyerekeknek" - írta Svanda Zoltán, az egyik várakozó még hétfőn éjjel a vonatról. Svanda Zoltán többszöri átszállással 12 óra alatt jutott el a Keleti pályaudvarról Békéscsabára.

"FELHÁBORÍTÓ! EMBERTELEN! REMÉLEM, ÖNKRITIKÁT GYAKOROLNAK, ÉS NEM BÚJNAK A VÁRATLAN IDŐJÁRÁS KIFOGÁSA MÖGÉ!"- fakadt ki másnap az Origónak Svanda Zoltán.

Ezt nem láttuk előre
A MÁV szerint a december 1-jei esti, éjszakai fennakadásokat az ónos eső, a sínekre dőlt fák, valamit vezetékszakadás és a biztosítóberendezések hibája okozta. Ezek „előre el nem hárítható szélsőséges időjárásból adódó okok” – írja az Origónak küldött levelében a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Svanda Zoltán 4200 forintért vásárolt jegyet, mivel intercityvel szeretett volna a Keletiből Békéscsabára utazni. Az intercity hétfőn az ónos eső miatt nem közlekedett, az utasokat a Szolnokra közlekedő személyvonatra átirányították. Ez a vonat vesztegelt hétfő délutántól kedd hajnali 4 óráig a rákoshegyi állomáson. Zoltán az mondta az Origónak, a jegyvizsgáló már a vonaton felhívta a figyelmüket, hogy a menetjegyeket ne dobják el, mert a MÁV-Start kártérítést fog fizetni. Akinek bérlete volt, az rosszabbul járhat, mondta az utasoknak a jegyellenőr.

Sokan kiborultak
Seres Virginia egy dohányboltban dolgozik a rákoshegyi vasútállomástól nem messze. Azt mesélte, hogy hétfő délután fél öt és este 10 óra között a dohányboltban és a mellette lévő kisközértben becslései szerint legalább száz, vonaton rekedt utas vásárolt.

Kártérítés elvben mindenkinek jár
Svanda Zoltán mindenestre arra készül, hogy visszakapja jegyének árát. Ő ugyanis komolyan veszi azt, amit a jegyvizsgáló mondott nekik még hétfőn. A jegye megvan, hétvégén lesz ideje arra, hogy elmenjen egy MÁV-pénztárhoz. A kérdés, hogy fizet-e a MÁV-Start.

Utasaink a feláras vonatok, például intercity esetében átalány-kártérítésre jogosultak, ami 30-119 perc késés esetén a menetjegy árának 25 százaléka, 120 perc vagy annál nagyobb késés esetén a menetjegy árának 50 százaléka - írta a MÁV az Origónak. A MÁV-Start a nem feláras vonatokkal utazókat is kompenzálhatja. Ennek elbírálásra a beérkező egyedi megkeresések után egyedileg történhet utazási utalványok formájában.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem tud semmilyen segítséged adni azoknak, akik elégedetlenek a MÁV-tól kapott kártérítés mértékével. Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője azt mondta, hogy a vonatkésések miatt a MÁV-hoz lehet kártérítési igényt benyújtani. Ha az utas elégedetlen, kevesli a kártérítést, akkor bírósági úton bizonyíthatja igazát – mondta a fogyasztóvédelem szóvivője.

Napokig az ónos eső fogságában
Múlt hétfőn egész nap ónos eső esett Magyarország jelentős részén. A vonatok hétfőn délután kezdtek el késni. Az eső ráfagyott a faágakra, a vasút menti fák rádőltek a sínekre. Felsővezetékek szakadtak le, a faágak zárlatot okoztak, biztosító berendezések rongálódtak meg. Az időjárás okozta fennakadások miatt tíz vonat vesztegelt az állomásokon, közülük egyben műszaki zárlat miatt nem volt fűtés sem. A vonatközlekedés csak kedd délre állt helyre.

A közúti közlekedésben kedden okozott nagyobb fennakadást az időjárás. A M0-son, a 3-as főúton és az M31-esen is távvezetékek dőltek egyes pályaszakaszokra. A körgyűrűt és a többi főutat is szakaszosan lezárták. A BKK több járata módosított útvonalon közlekedett. Áramellátási gondok is voltak országszerte, Pest megyében a katasztrófavédelem operatív törzset állított fel.

Csütörtökön már csak a dobogókői és lajosforrási bekötőúton volt érvényben teljes útzár, csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében, valamint a fővárosi XII. kerületben minden útzárat feloldottak. Estére a szolgáltató a XII. és II. kerület összes lakott ingatlanjában visszakapcsolta az áramot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.