Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Október 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Károsanyag-kibocsátás csökkentésére indultak pályázatok

Károsanyag-kibocsátás csökkentésére indultak pályázatok

A károsanyag-kibocsátás mérséklésére és a rezsicsökkentésre ad lehetőséget a kormány a háztartásinagygép-cserére, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatására indított pályázatokkal

- mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a tavalyi pályázati kereteket megemelve a háztartási nagygépek cseréjére kétmilliárd, elektromos autók vásárlására hárommilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre - fűzte hozzá.

Elmondta: hűtőszekrényre, fagyasztóra és mosógépre a korábbi pályázati feltételeknek megfelelően csak magánszemélyeknek nyújthatnak be támogatási kérelmet. Az elnyert támogatás a gép energiahatékonysági besorolástól függően vételárának maximum felét fedezi. A besorolás szerinti A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni - tette hozzá.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a tisztán elektromos autók vásárlására magánszemélyek mellett gazdasági társaságok és önkormányzatok is pályázhatnak. Támogatást a bruttó vételár 21 százalékára, maximum 1,5 millió forintig lehet kérni, változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték az elektromos autók esetén - hangsúlyozta Weingartner Balázs.

Címkék: károsanyag, pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt