Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 27. 11:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Karinthy minden műfajban otthon volt

Karinthy minden műfajban otthon volt

Karinthy-estet tartottak a Móra Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében október 26-án.

Az olvasóközönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri, mint például az „Így írtok ti”-t, vagy a kisdiák mindennapjait feldolgozó „Tanár úr kérem”-et. Karinthy életműve azonban ennél jóval színesebb és sokoldalúbb. Egészen fiatal korától kezdve vonzódott a tudományokhoz és a magyarok közül elsőként ült repülőre.

Első irodalmi sikereit még gyermekkorában érte el a Nászutazás a Föld középpontján keresztül című írásával, melyet 15 éves korában adtak ki. Ezt követően vicclapokban közölt irodalmi karikatúráival és humoreszkjeivel szerezte meg magának a hírnevet. Noha ezen műveit a későbbiek során sem tagadta meg, de sok bosszúságot okozott neki az, hogy humoros művei miatt nem veszik komolyan akkor, mikor filozófiai és politikai gondolatokat publikál. Pedig több mint ötezer cikket alkotott életében, melyek között riportok, tudósítások, útinapló, filozófiai eszmefuttatások, irodalmi elemzések és sok-sok humoreszk található. Regényeiben általában a férfi és a nő kapcsolatát elemzi, a párkapcsolatban felmerülő problémák és a felek közötti egyenlőtlenség kimeríthetetlen forrásként vannak jelen írói tevékenységében. Legnépszerűbb műve az Utazás a komponyám körül címmel mégsem szerelmi regény, hanem az agydaganata miatt bekövetkezett eseményeket dolgozza fel. A terjedelmes olvasmányok mellett sok sikeres színpadi szerzeménye is volt, melyek többnyire egyfelvonásos bohózatok, de volt egész estét betöltő vígjátéka is, mint például: Földnélküly János, A nagy ékszerész. Összegyűjtött színpadi művei három kötetet töltenek meg. Noha önmagát sokszor költőnek vallotta, ennek ellenére viszonylag kevés verset írt.

A Móra Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai művészien vonultatták a színpadra Karinthy minden alkotását stílustól és műfajtól függetlenül kellemes szórakozást biztosítva ezzel a népes számban megjelent közönségnek.

Méltán jutalmazták a nézők az est zárásaként vastapssal a tehetséges szereplőket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.