Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2019. December 03. 11:49, kedd | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Karácsony a világ körül

Karácsony a világ körül

Így ünnepelnek tőlünk délre.

Karácsonyi kitekintőnk első állomása két olyan déli ország lesz, amelyek nagy tiszteletben tartják vallási hagyományaikat. A szebb napokat is megélt Olaszország és a napfényes Spanyolország fog bemutatkozni nekünk, hogy megismerhessük náluk mik a karácsonyi ünneplés hozzánk hasonló és tőlünk eltérő momentumai.

Karácsony Olaszországban

Az olasz emberek, hiába nem gyakorolják mind a vallásukat, azért nagyon hithűnek érzik magukat, így ez az ünnepkör tényleg igazi szakrális jelleget kap általuk. Természetesen a december 6-tól 24-ig tartó hetekben kiemelt figyelmet szentelnek az ünnepnek; az összes nagyobb város tart karácsonyi vásárokat. Ez az ünnepi időszak aztán a jól ismert vízkereszttel zárul.

Hiába a dec. 6-i dátum a Télapó csak karácsonykor ér oda az olasz gyerekekhez, hiszen ott nem a Jézuska hozza az ajándékokat.

Régi szokás náluk, hogy a gyerekek karácsonyi verseket szavalva járnak házról-házra, ezért cserébe aprópénzt és édességeket kapnak.

Szintén gyerekekhez köthető hagyomány, hogy az adventi fények csodálatában égő kicsik levelet írnak a szülőknek, melyben ígéretet tesznek arra, hogy jók lesznek. Karácsony estéjén gyertyákat gyújtanak, de náluk nem használatos az adventi koszorú, ehelyett a Szent Gyermeknek készítenek szentélyt és akörül imádkoznak. Ez a szokás az 1200-as évekből ered.

Habár dec. 24-e a hústól való tartózkodás jegyében telik, az estebéd pazar lakomába torkollik sült angolna főszereplésével. A csicsókából és a tojásból készült ételek is nagy szerepet kapnak az ünnepi asztalon. A legtöbb régióban torrone (nugátos desszert) és a panettone nevű karácsonyi kalács koronázza meg a vacsorát.

Az olasz gyerekek aztán az éjféli mise végéig várhatnak a karácsonyi ajándékok kibontásával.

Érdekesség még, hogy a karácsonyfa állítás sem divat az egész országban, ahol állítanak ott pedig inkább a műfenyőt preferálják.

Az újévi ünneplés után nem sokkal ismét egy jeles nap: január 6-án érkezik Télapó „felesége”, a jó boszorkány, hogy ismét ajándékokkal lepjen meg mindenkit.

Vallásos odaadás Spanyolországban

Bizonyára sokan tudjuk, hogy az ország első számú védőszentje Szűz Mária, emiatt a karácsonyi időszak náluk a szeplőtelen fogantatás ünnepén, tehát dec. 8-án indul. (Most ne számoljunk a 9 hónap után.) Érdemes megnézni egyszer a Sevilla-i gótikus székesegyház előtt tartott, a „hat tánc” nevű gyönyörű és mozgalmas szertartást.

Karácsony estéjén – „Jó Éj” - gyűlik össze a nagyobb értelemben vett család, hogy közösen ünnepeljenek a Jézus születésének jeleneteit ábrázoló díszletek között. Karácsonyfa helyett egy kivilágított kúpot állítanak fel. A karácsony elmaradhatatlan kelléke a finom mandulacukor, a turron. Vízkeresztkor kapnak csak a spanyol gyerekek nagyobb ajándékokat, hiszen Spanyolországban a (Három) Királyok ünnepe nagyobb hangsúlyt kap a karácsonynál. A legtöbb helyen jelmezes felvonulással ünneplik meg.

Címkék: Ünnepek, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 13:45, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Július 09. 08:18, csütörtök | Helyi

Idén is lesz Kurultaj

A rendezvény célja a dicső lovasnomád elődökre való közös megemlékezés. A Magyarság legnagyobb hagyományőrző eseményére minden magyar lovas-hagyományőrzőt szeretettel várnak.

2020. Július 09. 08:06, csütörtök | Helyi

Újra kánikula várható, hétvégén azonban akár tíz fokkal is hűvösebb lehet

A következő két napban egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé, így pénteken már országszerte kánikula várható.

2020. Július 08. 17:06, szerda | Helyi

Egy nappal eltolódott a szúnyogirtás időpontja

A szolgáltató ezúton tájékoztatja Kiskunfélegyháza város lakosságát, hogy a szerdára tervezett szúnyogirtás a munkák torlódása miatt csütörtökön, napnyugta után lesz.