Városlista
2019. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2019. December 03. 11:49, kedd | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Karácsony a világ körül

Karácsony a világ körül

Így ünnepelnek tőlünk délre.

Karácsonyi kitekintőnk első állomása két olyan déli ország lesz, amelyek nagy tiszteletben tartják vallási hagyományaikat. A szebb napokat is megélt Olaszország és a napfényes Spanyolország fog bemutatkozni nekünk, hogy megismerhessük náluk mik a karácsonyi ünneplés hozzánk hasonló és tőlünk eltérő momentumai.

Karácsony Olaszországban

Az olasz emberek, hiába nem gyakorolják mind a vallásukat, azért nagyon hithűnek érzik magukat, így ez az ünnepkör tényleg igazi szakrális jelleget kap általuk. Természetesen a december 6-tól 24-ig tartó hetekben kiemelt figyelmet szentelnek az ünnepnek; az összes nagyobb város tart karácsonyi vásárokat. Ez az ünnepi időszak aztán a jól ismert vízkereszttel zárul.

Hiába a dec. 6-i dátum a Télapó csak karácsonykor ér oda az olasz gyerekekhez, hiszen ott nem a Jézuska hozza az ajándékokat.

Régi szokás náluk, hogy a gyerekek karácsonyi verseket szavalva járnak házról-házra, ezért cserébe aprópénzt és édességeket kapnak.

Szintén gyerekekhez köthető hagyomány, hogy az adventi fények csodálatában égő kicsik levelet írnak a szülőknek, melyben ígéretet tesznek arra, hogy jók lesznek. Karácsony estéjén gyertyákat gyújtanak, de náluk nem használatos az adventi koszorú, ehelyett a Szent Gyermeknek készítenek szentélyt és akörül imádkoznak. Ez a szokás az 1200-as évekből ered.

Habár dec. 24-e a hústól való tartózkodás jegyében telik, az estebéd pazar lakomába torkollik sült angolna főszereplésével. A csicsókából és a tojásból készült ételek is nagy szerepet kapnak az ünnepi asztalon. A legtöbb régióban torrone (nugátos desszert) és a panettone nevű karácsonyi kalács koronázza meg a vacsorát.

Az olasz gyerekek aztán az éjféli mise végéig várhatnak a karácsonyi ajándékok kibontásával.

Érdekesség még, hogy a karácsonyfa állítás sem divat az egész országban, ahol állítanak ott pedig inkább a műfenyőt preferálják.

Az újévi ünneplés után nem sokkal ismét egy jeles nap: január 6-án érkezik Télapó „felesége”, a jó boszorkány, hogy ismét ajándékokkal lepjen meg mindenkit.

Vallásos odaadás Spanyolországban

Bizonyára sokan tudjuk, hogy az ország első számú védőszentje Szűz Mária, emiatt a karácsonyi időszak náluk a szeplőtelen fogantatás ünnepén, tehát dec. 8-án indul. (Most ne számoljunk a 9 hónap után.) Érdemes megnézni egyszer a Sevilla-i gótikus székesegyház előtt tartott, a „hat tánc” nevű gyönyörű és mozgalmas szertartást.

Karácsony estéjén – „Jó Éj” - gyűlik össze a nagyobb értelemben vett család, hogy közösen ünnepeljenek a Jézus születésének jeleneteit ábrázoló díszletek között. Karácsonyfa helyett egy kivilágított kúpot állítanak fel. A karácsony elmaradhatatlan kelléke a finom mandulacukor, a turron. Vízkeresztkor kapnak csak a spanyol gyerekek nagyobb ajándékokat, hiszen Spanyolországban a (Három) Királyok ünnepe nagyobb hangsúlyt kap a karácsonynál. A legtöbb helyen jelmezes felvonulással ünneplik meg.

Címkék: Ünnepek, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 16:54, szerda | Helyi

Humánmeteo: kellemetlen csütörtök jön

Csütörtökön nemcsak a kettősfronti hatás, hanem az erős szél is okozhat kellemetlen humánmeteorológiai panaszokat.

2019. December 11. 16:46, szerda | Helyi

Téli igazgatási szünet a Polgármesteri Hivatalban

Az alábbiakban a Polgármesteri Hivatal ünnepek alatti nyitva tartásáról és ügyfélfogadási rendjéről adunk tájékoztatást.

2019. December 11. 15:49, szerda | Helyi

Roham indult a 2020-as éves e-matricákért

Roham indult a 2020-as éves e-matricákért, a megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor.

2019. December 11. 14:00, szerda | Helyi

Kosármeccsel emlékeztek meg a nagy múltú testnevelő tanárnőről

A Közgazdasági Szakgimnázium évről-évre megemlékezik legendás testnevelő tanáráról Bódi Tivadarné Éva néniről.