Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 17. 10:20, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Kapcsolat lehet egyes fájdalomcsillapítók és a halláscsökkenés között

Kapcsolat lehet egyes fájdalomcsillapítók és a halláscsökkenés között

Nagyobb a halláskárosodás kockázata azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer vesznek be olyan fájdalomcsillapítókat, mint az ibuprofen vagy az acetaminofen - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél többször vett be valaki ilyen szert, annál nagyobb volt nála a hallásvesztés valószínűsége, különösen nagy kockázatot találtak azoknál, akik hetente legalább hat nap vettek be ibuprofent, és az összefüggés az 50 év alatti nőknél volt erőteljesebb.
Az aszpirin szedése és a halláskárosodás között nem találtak kapcsolatot a tanulmányban.
"Noha ezek a fájdalomcsillapítók könnyen hozzáférhetők, mégiscsak gyógyszerek, melyeknek mellékhatásaik vannak" - mutatott rá Sharon G. Curhan, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa, a kutatók egyike.
Más szakértők ugyanakkor kifogásolják, hogy a halláscsökkenést nem mérésekkel, hanem a résztvevők kikérdezése, azaz önbevallás alapján regisztrálták a tanulmány szerzői.
Curhan és csoportja 62 ezer nő adatait elemezte, akik a Nővérek Egészsége Tanulmány elnevezésű vizsgálatsorban vettek részt 1995 és 2009 között. A másfél évtized alatt mintegy 10 ezer nő számolt be hallása károsodásáról.
A hetente két-három alkalommal ibuprofent szedő nőknél 13 százalékkal nagyobb volt a hallásvesztés kockázata azokhoz képest, akik hetente legfeljebb egyszer vettek be ilyen szert, az acetaminofen esetében pedig 11 százalékkal emelkedett a kockázat. A hetente legalább hat alkalommal a két fájdalomcsillapító valamelyikét szedő nők körében 21-24 százalékkal volt gyakoribb a halláskárosodás azokhoz képest, akik legfeljebb egyszer vettek be a gyógyszerekből.
Curhan magyarázata szerint ezek a fájdalomcsillapítók csökkenthetik a belső fülben található csigába (cochlea) jutó véráramot - írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
http://news.yahoo.com/hearing-loss-women-tied-pain-releivers-183707532.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: