Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - Nem változott a jegybanki alapkamat

Kamatdöntés - Nem változott a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. Tavaly december 21-e óta nem változott az alapkamat.

A testület indoklásában kifejti: a változékony kockázati környezet és a célt hosszabb időszakon keresztül meghaladó infláció továbbra is óvatos monetáris politikát indokol. A monetáris tanács mindent megtesz annak érdekében, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések árszintemelő hatásának ne legyenek másodkörös következményei, és az intézkedések közvetlen hatásának kifutása után az infláció a középtávú céllal összhangban alakuljon. Kamatcsökkentésre a kockázati prémium tartós és érdemi csökkenése és az inflációs kilátások javulása esetén kerülhet sor.
A grémium megítélése szerint idén a gazdaság kibocsátása csökken, és a növekedés csak 2013-ban indulhat meg. A kibocsátás az elkövetkező időszakban elmarad potenciális szintjétől. Az adóváltozások és más adminisztratív intézkedések következtében az infláció hosszabb időszakon keresztül a cél felett lesz.
Miközben a reálgazdaság oldaláról érkező inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, az év eleji áfa- és jövedéki adóemelések, valamint a Széll Kálmán Terv 2.0 keretében bejelentett intézkedések a cél fölött tartják az inflációt. A fogyasztói árakat közvetlenül érintő adóintézkedések várhatóan gyorsan lecsengő infláció-emelkedést okoznak.
Ugyanakkor a vállalatok termelési költségeit növelő intézkedések csak fokozatosan épülhetnek be a fogyasztói árakba, így hosszabb időszakon keresztül befolyásolhatják az inflációs környezetet. Ezt a közvetett adóhatást azonban ellensúlyozza a szűkülő belső kereslet és a tartósan laza munkaerőpiac, ezért az áfa- és jövedékiadó-emelések, valamint a költségsokkok hatásának kifutása után az inflációs cél közelébe mérséklődő árindex várható.
A vártnál lényegesen gyengébb első negyedéves GDP adat részben átmeneti hatásokat tükröz, de a gazdaság növekedési kilátásai a teljes előrejelzési horizonton is romlottak. A külső kereslet erőteljes lassulása rontja a hazai exportot és a felvevőpiacaink év végétől várt élénkülését jelentős kockázatok övezik. Ugyanakkor az elmúlt negyedévekben kiépült feldolgozóipari kapacitások termelésének felfutása mérsékelheti a lassuló külső kereslet hatását - vélik.
A belföldi kereslet várhatóan tovább mérséklődik a következő negyedévekben. A tartósan magas munkanélküliség, a csökkenő reáljövedelmek és a bizonytalan jövedelemkilátások csökkenő fogyasztást vetítenek előre. A rossz konjunktúra-kilátások, a nehezen kiszámítható üzleti környezet és a szigorú hitelfeltételek miatt a beruházási aktivitás továbbra is visszafogott marad. A költségvetés hiánycsökkentő lépései tovább szűkítik a belső keresletet - írja a testület.
Megjegyzik, hogy a hazai kockázati megítélés az elmúlt időszakban változékony volt. Egyes euróövezeti országok adósságának fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok további növekedése a magyar pénzügyi piaci eszközök felárát is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Emiatt a monetáris tanács továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap között minél előbb megegyezés szülessen.
Mindennek figyelembevételével döntött a testület az alapkamat szinten tartása mellett. Megjegyzik azt is: a monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez.
Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2012. július 11-én 14 órakor jelenik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.