Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 12. 10:49, szerda | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Júliustól minden áfás számlát látni fog a NAV

Júliustól minden áfás számlát látni fog a NAV

Minden vevőhöz rögzíteni kell a 8 jegyű adószámot.

Júliustól bármilyen kis összegű áthárított áfát tartalmaz a kiállított számla, adatszolgáltatási kötelezettség alá fog esni – nyártól a befogadott számlákról is szélesebb körben ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget a jogszabály.

2018 júliusától életbe lépett a NAV Online Számla Adatszolgáltatás, a kiállított számlákat az eladónak le kellett jelentenie, amennyiben annak áfatartalma elérte a 100 ezer forintot és a vevő magyarországi cég volt. Ezt a funkciót az online számlázó rendszerek automatizálták, vagyis a lejelentés a számla gépi kiállításakor megtörtént, az eladónak csak a kézi számláit kellett a NAV felületén egyesével bepötyögni 5 napon belül. A mulasztás számlánkénti 200–500 ezer forintos bírsága gazdaságfehérítőnek bizonyult, az államháztartás komoly bevételnövekedést realizált, így idén tovább szigorítják a feltételeket.

Kivétel nélkül

Második lépésként idén július 1-től már minden kiállított számlát jelenteni kell, és a vevők köre is bővült. Azok is beletartoznak, akik „belföldön nyilvántartásba vett adóalany” kategóriába esnek. Például a belföldi székhelyű áfás vállalkozások mellett az alanyi mentes vagy kizárólag adómentes tevékenységet folytatók is. Tehát olyan számla is az adatszolgáltatási körbe tartozik, ahol a kiállítónak nincs is áfa­bevallási kötelezettsége.

Határidő

Szigorítás, hogy a kézzel kiállított számlák bejelentésére a továbbiakban már csak 4 munkanap áll rendelkezésre. Az olyan kézi számlákat, melyek áfatartalma 500 ezer vagy azt meghaladó összeg, egy napon belül le kell jelenteni a NAV felületén. Fontos, hogy a számla­lejelentés csak a vevő adószámával lehetséges. Ez már nem csak az online számlázó rendszer fejlesztőjét, de a felhasználókat is érzékenyen érintheti, most már minden vevőhöz rögzíteni kell a 8 jegyű adószámot.

Magánszemélyek

Jövő év januárjától már nemcsak a „belföldön nyilvántartásba vett adóalany” számára kiállított számla lesz jelentésköteles, hanem minden számlás ügylet esetében élni kell a bejelentéssel. Vagyis a magánszemélyeknek kiállított számlákkal is bővül a kör.

(Forrás: delmagyar.hu)

Címkék: adószám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.