Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2019. Június 12. 12:54, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Július elsején lép életbe az új közjegyzői díjrendelet

Július elsején lép életbe az új közjegyzői díjrendelet

Kedvezően érinti a közjegyzői díjrendelet módosítása a lakásvásárlókat, a nagycsaládosokat, a fiatalokat és az időseket.

Júliustól – egyes eljárásokért – a korábbinál kevesebbet, a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetniük – tájékoztatta a hirado.hu-t a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Még tavaly augusztusban alkotta meg az új közjegyzői díjrendeletet (22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet) az igazságügyi miniszter, amely 2019. május 31-én megjelent módosítást követően július 1-jén lép hatályba. A május végi módosítás több ponton kedvezőbb feltételeket biztosít még a jelenlegi, 1991-től érvényes díjrendelethez képest is – közölte a hirado.hu-val a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Jelentős díjcsökkenések

Kiemelték, az új módosítás alapján a legfontosabb változás, hogy a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze harminc százalékát kell fizetnie azoknak, akik július 1-jét követően lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek. Jelenleg a kedvezmény mértéke ötven százalék. A kedvezmény érvényesítéséhez a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani az okirat írásbeli tervezetét szerkeszthető formában – ezt tipikusan a hitelintézet készíti –, és fontos, hogy a közjegyzőnek ne kelljen benne érdemi tartalmi változtatást végeznie.

„A lakáshitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak további csökkentéséért a bankok is sokat tehetnek: minél rövidebbre fogja a hitelintézet a kötelezettségvállaló nyilatkozat tervezetének szövegét, annál kedvezőbb lesz az eljárás díja” – mondta Szécsényi-Nagy Kristóf.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője hozzátette, hogy alacsonyabb lesz a közjegyzői díj abban az esetben is, ha a hitelintézet elektronikusan is elfogadja a közjegyzői okirat hiteles kiadványát, valamint ha az okiratot a közjegyző irodájában írják alá.

Időt kapnak a hitelfelvevők

Utóbbi fontos jogalkotói szándék, hiszen a közjegyző eljárása fogyasztóvédelmi szempontból is jelentős esemény, a hitelfelvevő utolsó esélye arra, hogy megértse, mit vállal, esetleg belássa, ha az előnytelen számára. Az ehhez szükséges nyugodt feltételek a korábbi tapasztalatok alapján egy bankfiókban nehezen biztosíthatók, márpedig ennek híján sérülhet többek közt az ügyfelek személyes adatainak biztonsága – hangsúlyozta Szécsényi-Nagy Kristóf.

A jogalkotó ezt a szándékát a díjszabásban is érvényre juttatta,
ha a lakáshitel-szerződéshez kapcsolódó okirat a közjegyző irodájában készül el, annak díja húszezer forinttal kedvezőbb lesz.

A júliustól hatályos díjrendelet szerint továbbra is az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél – például a csok-hoz kapcsolódó lakáshitel esetén – lesz a legkedvezőbb a közjegyző díja. Az ilyen hitelszerződésekhez kapcsolódó közjegyzői okirat díja a szokásos harminc százalékát sem éri el.

Az idősek, a betegek és a látássérültek is kedvezményezettek

Az új módosítás szerint az idősek, a betegek és a látássérültek több közjegyzői eljárást is a korábbinál kedvezőbb feltételekkel vehetnek igénybe júliustól. A nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek a közjegyzői munkadíj háromnegyedét kell fizetniük a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződéseik közjegyzői okiratba foglalásáért.

Továbbá az új díjszabás szerint a közjegyzői munkadíjat a felére kell csökkenteni, ha az okirat írásra vagy olvasásra képtelen személy számára készül. Szintén így járhat el a közjegyző, ha kórházban fekvő beteg számára készít végintézkedést, vagy meghatalmazást.

Az ingatlan-adásvételi szerződésekhez kapcsolódóan is több új kedvezményt sorol fel a május végi rendeletmódosítás. Ha a nagycsaládosok közjegyzővel készíttetik az adásvételi szerződést, akkor a szokásos munkadíj háromnegyedét kell csak fizetniük, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig csupán a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell megtéríteniük a jövőben – feltéve, hogy a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket.

A közjegyző előtt kötött adásvételi szerződés egyik legfontosabb előnye, hogy
védelmet nyújt arra az esetre, ha az egyik fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét – például az eladó nem költözik ki határidőre, vagy a vevő nem fizet időben.

A másik félnek ilyenkor nem kell bírósághoz fordulnia és hosszú éveken keresztül pereskednie az igazáért, mert a közjegyzői okirat alapján közvetlenül indíthat végrehajtást a vételár kifizetésére, vagy az ingatlan kiürítésére.

Egységes keretbe foglalt díjak

Július elsejétől hatályos új jogszabály a korábbi, még 1991-ben született rendeletet váltja fel. Az új rendelet egységes keretbe foglalja a közjegyzői díjak kiszabásának módját és mértékét, így biztosítja, hogy azonos közjegyzői szolgáltatás igénybevételéért az ügyfeleknek minden irodában ugyanannyit kelljen fizetni.

A közjegyzői munkadíj mértéke abban az esetben, ha az eljárás ügyértéke megállapítható, kétszázmillió forint ügyértékig valamennyi ügyérték-sávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások – így hagyatéki eljárás – esetén pedig 2250 forinttal emelkedik.

Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat a közjegyzői tevékenységre fordított idő alapul vételével kell számítani. E szerint az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra emelkedik. Minden esetben érdemes lesz ugyanakkor a közjegyzői okiratról hiteles elektronikus kiadmányt kérni a papír alapú helyett, mert ezzel csökkenthető az eljárás díja.

(Fotó: illusztráció - forrás hírtv.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 12:46, péntek | Helyi

Utoljára még elbúcsúztak a félegyházi vágóhídra vitt állatoktól

Ma (július 10-én) transzparensekkel vonultak fel a Hungary Animal Save Mozgalom aktivistái a kiskunfélegyházi Hungary-Meat vágóhíd előtt.

2020. Július 10. 12:14, péntek | Helyi

Gazdag programokkal várta a gyerekeket az öko-élménytábor

„Zöldnyomon járunk” címmel öko-élménytábort szervezett a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár felsőtagozatos diákok részére.

2020. Július 09. 13:45, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Július 09. 08:18, csütörtök | Helyi

Idén is lesz Kurultaj

A rendezvény célja a dicső lovasnomád elődökre való közös megemlékezés. A Magyarság legnagyobb hagyományőrző eseményére minden magyar lovas-hagyományőrzőt szeretettel várnak.