Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Február 04. 18:39, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Jubileumi gálaműsort rendeztek várossá nyilvánításunk 250. évfordulója alkalmából

Jubileumi gálaműsort rendeztek várossá nyilvánításunk 250. évfordulója alkalmából

1774. február 4-én, amikor Mária Terézia királynő aláírta Félegyháza mezővárosi rangra emelő levelét, új jövőt, a változás és a fejlődés lehetőségét adta polgárainak kitartó újjáépítő, értékteremtő munkájukért.

Városunk fejlődése azóta is töretlen és büszkeséggel mondhatjuk, hogy az elmúlt 250 év nehézségei dacára, Kiskunfélegyháza mindig megőrizte központi szerepét, és az itt élő emberek törekvései által mára egy dinamikusan fejlődő, befogadó, nyitott várossá nőtte ki magát, ahol jó élni, ahová érdemes családot tervezni, ahol érdemes megöregedni.

E történésekkel, eredményekkel teli két és fél évszázad és a városunkat előre vivő nagyjaink érdemei előtt tisztelegtek február 4-én (vasárnap) a Móra Ferenc Művelődési Központban tartott ünnepi gálaműsorral félegyházi, illetve Félegyházához kötődő előadók, művészek közreműködésével.

Az ünnepség nyitányaként elhangzott a Félegyházi Fanfár Kis-Fekete Vilmos karnagy vezényletével, majd a Himnusz közös eléneklését követően a megjelentek Gombás Bende előadásában hallgatták meg a Szülőföldemen című verset. A meghívott vendégeket és a népes számban megjelent közönséget Vargáné Rácz Judit köszöntötte.

Az ünnepség folytatásában Hideg János, a Kossuth L. Technikum Szakképző Iskola és Kollégium magyar szakos tanárának felolvasása által elevenedtek meg Mária Terézia királynő gondolatai a 250 évvel ezelőtt megküldött kiváltságlevél soraiból. dr. Héjja Bella pedig tárogatón adott elő először lassú, majd gyors ritmusú örömzenét.

Felber Gabriella a Magyar Állami Operaház énekese és énekmestere félegyházi születésűként szívesen jár vissza szeretett városába. Mostani előadásában Verdi Othello c. operájából Desdemonától az Ave Mariat hallhatta a közönség. Zongorán kísért Kálvin Balázs.

- A magyar államalapítással egyidejűleg itt az alföld közepén, őseink kezdeményezésnek köszönhetően Kiskunfélegyháza alapjait is lerakták. Ugyan a városi lét megszerzése még hosszú évszázadokba telt, de a város alapjai már megteremtődtek és az az erős magyar kultúra már gyökeret vert. A viharos évszázadok, a tatárok és a törökök által lerombolt városunk újból és újból erőt és képességet mutatott arra, hogy túléljen, mellyel megmutassa a világnak: itt az alföld közepén igenis létjogosultsága van városunknak – mondta ünnepi beszédében Csányi József polgármester.

Városvezetőnk köszöntőjét követően a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusa lépett a színpadra Nagyné Mészáros Erika vezetésével, Kálvin Balázs és Pocskai Roland zongorakíséretével. Önálló műsoruk mellett Felber Gabriella művésznőt együtt is hallhattuk a Kicsinyek Kórusával közös produkcióban.

A szívet melengető előadást követően Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke osztotta meg gondolatait a megjelentekkel:
Beszédében emlékeztetett a vallási, kulturális és egyéb közösségekre, akik erősítik Félegyházát, a rokon népekre, a testvértelepülésekre, akik egy-egy üzenetben köszöntik városunkat, az elszármazottakra, akik kötődnek szülőföldjükhöz, hiszen valamikor itt éltek. Kiemelte a hagyománytisztelet és a szabadságszeretet fogalmát, mely a városlakókban ötvöződve együttesen teszi erőssé Kiskunfélegyházát.
- Minden nemzedéknek újra és újra fel kell tárni, erősíteni, gazdagítani az értékeit – hívta fel a figyelmet, majd részletesen kitért arra, hogyan kerülhet be egy érték a helyi, a megyei, majd a nemzeti értéktárba.

Lezsák Sándor beszédét követően a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült St. Martin lépett a színpadra, aki fülbemászó dallamokkal lepte meg a közönséget.

Az ünnepség a jubileumi esztendő tiszteltére létrehozott, csak ez alkalomra adományozott elismerések átadásával folytatódott. A jutalmazottak a 250 éve íródott kiváltságlevél másolatát és az e jubileumra készült könyvet vehették át Csányi József polgármestertől és Balla László, valamint Rosta Ferenc alpolgármesterektől.

Ajándékot vett át Lezsák Sándor országgyűlési képviselő úr ésDr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek

A Képviselő-testület emlékplakettet adományozott:

Sarlós Boldogasszony Főplébánia részére
Kiskunfélegyháza újra telepítésétől kezdődően, több mint 250 éve folyamatosan fennálló közösségként, az egyházközösség, a város hitéletében végzett példaértékű helytállásáért, a közösségi élet szervezése és erősítése terén gyakorolt, elhivatott tevékenysége, a rászorulók megsegítése, támogatása elismeréseképpen.

Bánkiné dr. Molnár Erzsébet történész, nyugalmazott múzeumigazgató részére
Kiskunfélegyháza helytörténeti emlékeinek, a Jászkunság kulturális és történelmi hagyatékainak fáradhatatlan kutatásáért; több évtizedes, kiemelkedő tudományos igényességgel publikált cikkei tanulmányai, könyvei, valamint lelkes előadásai által városunk életének, értékeinek, történelmének, a redemptio fogalmának és jelentőségének széles körben történő megismertetéséért; a helyi közművelődés területen végzett önzetlen és fáradhatatlan munkájáért.

Bánkiné dr. Molnár Erzsébet sajnos nem tudott eljönni ünnepségünkre, az elismerést fia dr. Bánki-Horváth Mihály vette át.

Dr. Fehérvári István gyermekorvos, főorvos részére
Városunk egészségügyi ellátásában kifejtett több évtizedes gyógyító tevékenységéért, a gyermekorvoslás területén végzett lelkiismeretes, empatikus, a gyermekek érdekeit és gyógyulásukat mindig szem előtt tartó kimagasló munkájáért, a városi kórház korábbi gyermekosztálya és szakrendelése szakmai hírnevének öregbítéséért.

Gulyás István, a Félegyházi Pékség tulajdonosa, ügyvezetője részére
Félegyházi Pékség tulajdonosaként, magas szintű szakmai csapat létrehozásával városunk nagymúltú péktermék gyártásának megmentéséért és újra felemeléséért; a jelentős beruházások, a dolgozói állomány bővítése és számos mintabolt megnyitásával kiváló termékeiknek - és ezáltal Félegyháza nevének is - országszerte történő megismertetéséért; több mint két évtizedes meghatározó gazdasági tevékenységéért, városunkban és az ország több településén biztosított mintegy 1300 stabil munkahely megteremtéséért, Kiskunfélegyháza gazdasági életének fejlődéséért és jó hírnevének öregbítéséért.

Hajagos Gyula plébános részére
A Szent István templom hívő közösségének szolgálatában eltöltött több évtizedes áldozatos munkájáért; a katolikus keresztény értékek átadásáért, a hívők lelki fejlődéséért végzett törekvéseiért; példaértékű, lelkiismeretes ifjúságnevelő és közösségformáló tevékenységéért; a város közösségi életében betöltött kimagasló szerepe, elhivatottsága elismeréseként.

Hatvani Zsófia lelkipásztor részére
A Kiskunfélegyházán élő protestáns közösség összefogásáért, hitéletének fellendítéséért, elmélyítéséért tett fáradhatatlan munkájáért; a fiatalok körében nagy intenzitással és lelkesedéssel végzett felvilágosítói programjaiért; emberszeretetéért, hivatástudatáért, békességre törekvő cselekedeteiért; a segítségre szoruló emberek megsegítéséért és az erre irányuló programok megszervezéséért; mind a katolikus és más egyházakkal, mind a különböző világi szervezetekkel való kiváló kapcsolattartása elismeréseként.

Dr. Kőfalviné Dr. Ónodi Márta részlegvezető, főlevéltáros részére
A Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár kiskunfélegyházi részlegvezetőjeként elhivatottsággal végzett, példaértékű főlevéltárosi munkája; városunk közművelődési programjainak megrendezésében való aktív részvétele; és Kiskunfélegyháza helytörténeti ismereteit és érdekességeit feltáró publicisztikai tevékenysége elismeréseként.

Lantos Szabolcs kiállítás-szervező részére
Kiskunfélegyháza város kulturális életében történő önzetlen, önkéntes szerepvállalásáért, a város képzőművészeti programjait gazdagító, színvonalas kiállítás-szervezői munkájáért, a „Miénk itt a tér” szabadtéri kiállítás és fesztivál megálmodójaként annak megvalósításáért, a városi rendezvények szervezésében és megvalósításában vállalt precíz, áldozatos közreműködése elismeréseként.

Dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész, tanár részére
Kiskunfélegyháza város közművelődésében vállalt tevékeny, aktív szerepvállalása; az oktatásában nyújtott több évtizedes, példamutató pedagógusi munkája; tanulóinak a maradandó értékek átadása, a humánumra, az egyén és a közösség tiszteletére nevelése, irodalmi műveltségük megalapozása és kiteljesítése; valamint városunk jó hírét is tovább vivő, kiemelkedő tudományos és szakmai publicisztikái, tudományos tevékenysége elismeréseként.

Dr. Nyúzó Bálint belgyógyász, kardiológus főorvos, korábbi kórházigazgató részére
Pályája kezdetétől a Kiskunfélegyházi Városi Kórház belgyógyászati osztályán végzett magas szintű belgyógyász, kardiológus szakorvosi gyógyító munkája, illetve nagy tapasztalattal és elkötelezettséggel végzett főorvosi és kórházigazgatói feladatellátása; az egészségmegőrzés terén, valamint a betegek gyógyulása érdekében tett humánus, precíz és alapos orvosi tevékenysége; szakmai tudásának fejlesztéséért végzett fáradhatatlan törekvései; továbbá a hazai és nemzetközi kongresszusokon tartott szakmai előadásai, publikált cikkei és tanulmányai elismeréseként.

Dr. Nyúzó Bálint egyéb elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az ünnepségen, ezért az elismerést lánya Dr. Slezákné Dr. Nyúzó Éva vette át.

Ódor László, a Polgármesteri Hivatal Szociális és Közfoglalkoztatási Osztálya osztályvezetője részére
A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal szociális osztályán eltöltött 30 éves kimagasló szakmai munkájáért; az ügyfelek és kollégái iránt tanúsított segítőkészségéért; a szociálisan rászorult emberek felé tanúsított empátiájáért, támogatásáért; a város közmunka programjának gördülékeny megszervezéséért; a humánus, támogató, segítő emberi értékek közvetítéséért.

Dr. Perlaki Pál belgyógyász, főorvos részére
Több mint négy évtizede a Kiskunfélegyházi Városi Kórház belgyógyászati, kardiológiai és rehabilitációs szakorvosi feladatainak magas szintű ellátásáért; kimagasló szakmai tudása, empátiája, nyitottsága, higgadtsága, a gyógyításba vetett töretlen hite és lelkesedése által a betegek bizalmának és szeretetének elnyerésével a kórház jó hírnevének öregbítéséért.

Szűcs-Szabó Sándor ügyvezető-igazgató részére (Rollsped Szállító és Szállítmányozó Kft.)
A térség egyik legnagyobb szállítási vállalkozásának tulajdonosaként a vállalkozás alkalmazottjainak és azok családjának biztos megélhetési lehetősége nyújtásáért; korrekt üzletpolitikájáért, városunk iránti elkötelezettségéért; a rászorulók megsegítése iránt érzett felelősségvállalásáért; a civil szervezetek, valamint a város célkitűzéseinek, kulturális és sportrendezvényeinek önzetlen támogatásáért, továbbá a nemzetközi és hazai szállítmányozásban elért kiemelkedő teljesítménye elismeréseként.

Dr. Tarjányi József címzetes egyetemi docens, agrármérnök részére
Kiskunfélegyháza város Petőfi-kultusza fenntartásában végzett elkötelezett munkásságáért, városunk helytörténeti és kulturális életének példaértékű ápolásáért, a magyarságtudat és hagyományápolás erősítésében való szerepvállalásáért, a helyi közművelődésben vállalt több évtizedes tevékenységéért, a város hírnevének széles körű elismertetéséért, lokálpatrióta tevékenységéért.

Vas Antal nyugalmazott iskolaigazgató részére
Több évtizedes pedagógusi és igazgatói pályája elismeréseként; közvetlen, rendkívül empatikus, emberséges hozzáállása, szakmai elhivatottsága és példamutatása; a helyi roma lakosság irányába mutatott segítőkészsége; a roma és hátrányos helyzetű fiatalok oktatásának, tehetséggondozásának fejlesztéséért végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként.

A jubileumi ünnepség záró műsorszámaként a megjelentek a Félegyházi Táncszínház nagyszabású darabjából a János vitézből láthattak egy részletet.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)