Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 03. 07:35, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újra terjed a kór Európában

Újra terjed a kór Európában

Többéves visszaesést követően újra terjed a kanyaró Európában – állapítja meg egy friss jelentés.

Októberig ebben az évben 26 ezer kanyarós esetet, köztük kilenc halállal végződőt jelentettek az országok egészségügyi tisztviselői, ami háromszoros növekedést jelent az esetszámokat tekintve 2007-hez képest – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koppenhágai székhelyű európai irodája.

Csak Franciaországból 14 ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, főként ötévesnél idősebb gyerekek és fiatal felnőttek körében terjedt a fertőzés. Jelentősebb helyi járványkitörések voltak még Spanyolországban, Romániában, Macedóniában és Üzbegisztánban. Az összes fertőzés körülbelül fele 15 évesnél idősebbeket érintett, akiket korábban nem oltottak be.

A kanyarós esetek száma jelentősen csökkent 2003 és 2009 között, azóta azonban újra hirtelen megugrott. Mint Rebecca Martin, a WHO európai irodájának munkatársa kiemelte, a járvány újbóli terjedésének oka az alacsony vakcinálási arány. Az átlagos beoltottsági arány Európában viszonylag magas, ám még mindig nem éri el a járvány megállításához szükséges 95 százalékot.

A jelentést csütörtökön tették közzé az Egyesült Államok járványügyi központja, a CDC folyóiratában.

Címkék: Üzbegisztán, európa, who

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.