Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2021. Február 05. 14:05, péntek | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Jövő pénteken kezdődik a tanárok beoltása Lengyelországban

Jövő pénteken kezdődik a tanárok beoltása Lengyelországban

Lengyelországban jövő pénteken kezdődik a tanárok koronavírus elleni vakcinálása, első körben a hagyományos formában oktató, vagyis alsótagozatos tanítókat fogják beoltani

- közölték a varsói miniszterelnöki hivatal csütörtöki sajtóértekezletén. Az oltásra jelentkező, 60 évnél fiatalabb tanároknál az AstraZeneca cég gyártotta vakcinát fogják alkalmazni. Az oltóanyag első, 120 ezer adagból álló szállítmányát szombatra várják, és a gyártó által továbbított dokumentumok alapján február végéig négy ütemben mintegy egymillió adag ilyen vakcina érkezik Lengyelországba - mondta el Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője.

Közlése szerint a tanárok oltását egy hónap alatt bonyolítják le, a jelenleg otthonról dolgozókat is beleértve.

A 60 évnél idősebb tanárokat a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna gyártotta vakcinával oltják.

A felsőbb osztályok átállását a hagyományos, jelenléti oktatásra a lengyel hatóságok a tantermekbe január 18-án visszatért alsótagozatos tanárok körében jövő héten végzendő újabb tesztelés eredményétől teszik függővé. A januári szűrés során a tanítók mintegy 2 százalékánál mutattak ki aktív fertőzést. Az alsó tagozatos diákok visszatérése az iskolákba nem eredményezte a járványgörbe emelkedését.

Egy másik, hat krakkói iskolákban végzett januári tesztelésből viszont kiderült: a tanárok közel 50 százaléka már korábban átesett a fertőzésen, anélkül, hogy észrevették volna.

Dworczyk hétfőn közölte: növekszik az érdeklődés a vakcinálás iránt, beoltatta magát már az orvosok 94 százaléka, valamint a gondozóotthonok lakosainak több mint 80 százaléka.

Január 25. óta a 70 évesnél idősebbek beoltása zajlik Lengyelországban. A további korcsoportok vakcinálása az oltóanyag-szállítmányok ütemezésétől függ.

A lengyel egészségügyi tárca csütörtökön 6496 új fertőzésről számolt be, ami 657 esettel kevesebb, mint az előző hét azonos napján volt. Az utóbbi hét nap alatt átlagosan 142 fertőzést regisztráltak egymillió lakosra átszámítva, Lengyelország ezzel az Európai Unión belül a hetedik legalacsonyabb fertőzöttségi adatot tudja magáénak.

Csökken a kórházakban kezeltek száma, jelenleg 12 945 fertőzött szorul kórházi kezelésre, 1333-an vannak lélegeztető gépen. Továbbra is magasak viszont a halálozási adatok, kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 84 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 360 ember hunyt el.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök pénteken várhatóan a járványintézkedések további részbeni feloldását jelenti be.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 18:05, kedd | Külföld

Egyre gyorsabban terjed a vírus omikron variánsa Ukrajnában

Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és elérkezett a járvány újabb hulláma.

2022. Január 18. 11:03, kedd | Külföld

Hálóba gabalyodott, hátúszó nélküli hosszúszárnyú bálnát láttak az Antarktiszon

Hátúszó nélküli, halászhálót hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak tudósok az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál.

2022. Január 18. 09:02, kedd | Külföld

Szeptembertől már euróban is feltüntetik az árakat Horvátországban

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn.

2022. Január 18. 06:00, kedd | Külföld

Öt napra rövidült a pozitív teszt utáni elkülönítés Angliában

Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában.