Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2018. Augusztus 04. 21:13, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jövő héten még ennél is melegebb lesz

Jövő héten még ennél is melegebb lesz

Itthon is az idei nyár legkeményebb hőhulláma tombol, amelynek még koránt sincs vége.

Jövő héten még melegebb lesz az időjárás, pedig sokan már most is nehezen viselik a forróságot. Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy ilyenkor 3-4 liter vizet is meg kell inni egy nap. Azoknak pedig, akik ilyenkor odakint, vagy nem légkondícionált helyen dolgoznak, ennek a dupláját.

Bakter zárja és nyitja a sorompót Fonyódon a kikőtői állomásnál. Van, hogy óránként négyszer-ötször. Még a kánikulában is, a vonatközlekedés nem állhat le ilyenkor sem. Zakatolnak a mozdonyok Szilvásváradon is. A kisvavsút vezetőfülkéje a hőségben teljesen átmelegszik, a masiniszták folyamatosan szellőztetnek az állomásokon.

„Ilyenkor nyitva hagyjuk az ajtót, ablakot teljesen, azért csak mozogjon a levegő. Szódám van, tonikom, ásványvízem, úgyhogy el vagyok látva” ~ mondta Bakos Zoltán mozdonyvezető az M1 Híradónak.

Liszt, élesztő és egy tonna jég

Egy pilisjászfalui pékségben gagasztják a tésztát, sütik a kenyeret. Forr a levegő a kemencék mellett. A pékek nemcsak magukat, a tésztát is kénytelenek hűteni, ha tombol a kánikula.

„Ilyenkor gyakorlatilag egy tonna jeget elhasználunk egy nap, erre vannak különböző berendezések, amikkel előlállítjuk ezt a sok jeget. Emellett még hűtött vízet is használunk, mert nagyon felmelegednének a tészták és úgy nem tudunk dolgozni” – mondta Nick Sebestéyn a Sváb Pékség tulajdonosa.

Folyamatosan dolgoznak a mentősök és az orvosok

A zalaegerszegi mentőállomáson egymást váltják az esetkocsik. Sok a riasztás, folyamatosan munkában vannak a mentősök. Mindközben a tikkasztó hőség őket is megviseli.

„Annyi könyebbség van, hogy a kocsik jelentős részében van légkondicionáló, az újabb kocsikban, a mentőállomás más részeiben is van légkondi, azért így könnyebb elviselni” – részletezte a mentőorvos, Muszil Zoltán.

Az orvosok és ápolók feladata is jóval több. A fővárosi Szent István Kórház belgyógyászatán kétszer annyi a beteg, mint máskor.

„Soha nem voltam még ilyen rosszul” – mondta egy nő az M1 kamerái előtt. Ő kiszáradás és szívelégtelenség miatt került kórházba. Arról is beszélt, hogy nagyon megviseli ez a meleg.

„Szédülés, ájulásérzet, szívdobogásérzet. Amit aztán akár, hogy ha komolyabb szintre jut ez, akkor ájulás is követhet. A napsugárzás közvetlen hatásai érvényesülhetnek úgy, mint hőkimerülés, súlyosabb esetben pedig hőgutát is lehet kapni, a hőguta az már egy olyan fokozat, amikor egészségügyi ellátást igényel a páciens. Jó tanávcsként, mit mondhatnánk el, a legfontosabb az elégséges folyadékbevitel lenne” – fejtette ki Kósa István a Dél-Pesti Centrumkórház ügyeletes orvosa.

Az orvos továbbá azt tanácsolja, hogy a nagy hőségben a napi átlag kétszeresét, vagyis legalább 3-4 liter folyadékot igyunk. Azok pedig, akik megerőltető fizikai munkát végeznek ennek a dupláját fogyasszák el. Délelőtt 11 és délután 4 óra között pedig lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 11:29, kedd | Helyi

A pálmonostorai általános iskola 110 éves fennállását ünnepelték

Az 1912-ben alapított Gárdonyi Géza Általános Iskola fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték csütörtökön Pálmonostorán.

2022. November 29. 08:26, kedd | Helyi

Nem lehet elodázni a vízlépcső megépítését Csongrádon

A vízlépcső kérdése, Bokros önállósága és a közterületek állapota is felmerült a legutóbbi városi közmeghallgatáson.

2022. November 29. 08:18, kedd | Helyi

Műlencse. De mi is ez valójában?

A szürkehályog-műtét ma már rutinműtétnek számít a látás helyreállításában.

2022. November 29. 08:15, kedd | Helyi

Keressük a megye legszebb adventi koszorúját

Meggyújtottuk az első lángot az adventi koszorún. Otthonainkban és közösségeinkben egyaránt.