Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 02. 07:29, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövedelempótlékkal kompenzálhatják a kismamákat

Jövedelempótlékkal kompenzálhatják a kismamákat

A Kormány döntése értelmében azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése 2012. január 1-től jövedelempótlékra jogosultak.

Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny mai számában jelent meg.

A 2012. január elsején életbe lépett adójóváírás megszüntetését a közszférában jövedelem kiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza a Kormány. Az adójóváírás megszűnésének hatására a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj személyi jövedelemadó terhe is nő, amit a Kormány jövedelempótlékkal kompenzál.

A 2012. január 1. előtt megállapított Gyermekgondozási díj (Gyed) és Terhességi-gyermekágyi segély (Tgyás) esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban. Ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon pedig a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított Gyed és Tgyás összegek is emelkednek majd.

A kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011. évre vonatkozóan az illető igénybe vette-e az adójóváírást. Mindezekről az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél, amennyiben az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja, akkor ott kell a nyilatkozatot benyújtaniuk. Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást postázza a szükséges nyilatkozatot, amelyet a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez. Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, az januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidőt követően nyújtja be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem. A nyilatkozat elérhető továbbá az OEP honlapján (www.oep.hu), valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni