Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Szeptember 07. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a regisztrációs illeték és a gépjárműadó Szlovákiában

Jön a regisztrációs illeték és a gépjárműadó Szlovákiában

Szlovákiában arra készülnek, hogy megemelik a regisztrációs illetéket, és a cégekhez hasonlóan magánszemélyeknek is minden évben gépkocsiadót kell fizetniük októbertől.

A szlovák kormány a költségvetés bevételeit akarja így növelni. Az intézkedésnek magyarországi kihatása is lehet – számolt be az M1 Híradója.

Tavasz óta folyamatosan ellenőrzik a külföldi rendszámú autókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Azt keresik, hogy melyiknek van magyar tulajdonosa. Ebben az évben 135 esetben indult eljárás, kiszabtunk több mint 50 millió forint bírságot – mondta Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője. Ennél persze jóval többen használják külföldi rendszámú autójukat. Becslések szerint számuk akár több tízezer is lehet.

A külföldi rendszámmal a közlekedési bírság mellett, főként a regisztrációs adó megfizetését kerülték ki azok a magyar autósok, akik például Szlovákiában helyezték forgalomba autójukat. Nagy értékű kocsiknál ez akár több millió forintos megtakarítás is lehet. Ennek a világnak hamarosan vége. Északi szomszédunknál ugyanis azt tervezik, hogy nemcsak regisztrációs illetéket, hanem évente gépjárműadót is kell fizetniük a szlovák autósoknak, amelynek mértéke a motor teljesítményétől függ.

A Híradónak nyilatkozó pozsonyi gazdasági elemző szerint a magyaroknak így már kevésbé fogja megérni a szlovák rendszám, de szlovák költségvetésnek sok pénzt hozhat ez az intézkedés. Ha ezt valóban végrehajtja a Fico-kormány, éves szinten 60-65 millió euró pluszbevételt hozhatna a kormánynak – mondta Sidó H. Zoltán gazdasági elemző.

A határ menti autókereskedésekben arra számítanak, hogy kevesebb autót vesznek majd tőlük a magyarok, de szervizelni továbbra is ide hozzák autóikat, mert az ott olcsóbb, mint Magyarországon. 'Talán annak köszönhetően, hogy nem vagyunk messze a magyar határtól, azért elég jelentős számban vannak, ez változó, persze márkáktól függően, de nagyjából úgy 20 százaléka az ügyfeleinknek magyar' – mondta Buzgó Gábor, a Dunaautó értékesítési vezetője.

Magyar állampolgár akkor használhat külföldi rendszámú autót, ha a munkáját külföldön végzi, a járművet 30 napnál rövidebb ideig használja Magyarországon vagy már megkezdte az autó honosítását. A tényállást minden esetben neki kell bizonyítania. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.