Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 21. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Jól jár, ha ellenőrzi: nélkülözhetetlen beállítások Facebookon

Jól jár, ha ellenőrzi: nélkülözhetetlen beállítások Facebookon

Ugye tudja, hogy állásinterjú előtt megnézik a profilját a Facebookon? Biztos benne, hogy biztonságosan használja a közösségi oldalt?

Ha már a járvány miatt többet internetezik otthon, töltse el hasznosan az időt: érdemes például ellenőriznie az összes adatvédelmi beállítását a Facebookon. A közösségi oldal óvatlan használatának rengeteg buktatója van, akár a munkája vagy emberi kapcsolatai is kárát láthatják, ha nem ügyel a megújult menü lehetőségeire.

Ugye tudja, hogy állásinterjú előtt megnézik a profilját a Facebookon? Biztos benne, hogy biztonságosan használja a közösségi oldalt? Vannak olyan ismerősei, akiknek nem mutogatná a gyermekéről vagy az unokájáról készült képeket és videókat? Jöttek mostanában kéretlen ismerősnek jelölések? Ehhez hasonló kérdéseket érdemes feltenni, és a válaszok alapján választani beállításokat, ha a Facebook használatából nem akar problémát. A korona­vírus-járvány idején bizonyára ön is többet internetezik, ezt az időt pe­­dig a lehető leghasznosabban tölti, ha ellenőrzi a beállításokat.

A Facebook a múlt héten je­­lentette be, hogy a legtöbb felhasználónál már aktiválták az új megjelenést a számítógépes verzióban, és nem csak az átláthatóbb hírfolyam miatt érdemes váltani. Az arculatváltással egy sokkal könnyebben használható adatvédelmi funkciót kapott az oldal: elég egyetlen kattintás, és a Facebook végigvezeti minden fontos lehetőségen. Az új facebookos felületet a főoldal jobb felső sarkában látható nyílra, majd a „Váltás az új Facebookra” fel­­iratra kattintva érhető el. Lássuk, mit is érdemes tenni ez­­után!

Kinek mit mutat magából?

Itt is a jobb felső sarokban látható nyílra, majd a „Beállítások ellenőrzése” lehetőségre kell kattintani. Az így megjelenő menüben balról jobbra érdemes haladni, vagyis kezdjen a „Ki láthatja, hogy mit osztasz meg?” funkcióval.

Elsőként a legfontosabb személyes adatok jelennek meg (e-mail, telefonszám, születési adatok, tanulmányok, munkahelyek), már itt érdemes megfontolni a beállításokat, hiszen nem biztos, hogy mindenkivel tudatni szeretné az életkorát, vagy ko­­rábbi munkahelyei listáját. A következő, bejegyzésekre vo­­natkozó szakasz talán a legfontosabb: fontolja meg, hogy a megosztásait kik láthassák! Minden ismerőse? Akár ismeretlenek is? Vagy egy szűkebb csoport, például a családja és baráti köre? Bármit választhat, de erre mindenképp ügyeljen, hiszen akár munkahelyváltásnál is fontos lehet, ki milyen profilt lát önről – például a jövendőbeli főnöke –, de az sem mindegy, kit bánthat meg egy-egy meggondolatlan be­jegyzéssel, vagy kiknek a hozzászólásaitól szeretné megkímélni magát.

Hasonló okokból jó a kö­­vet­ke­­ző funkció, a személyek tiltása, amelyről természetesen a Facebook nem értesíti az érintetteket, így nyugodtan élhet vele. Amikor letilt valakit, az illető többet nem láthatja az idővonala bejegyzéseit, nem jelölheti meg, nem hívhatja eseményekre és csoportokba, nem kezdeményezhet beszélgetést, és nem veheti fel az ismerősei közé.

Fő a biztonság

A következő résszel a fiókját teheti a lehető legbiztonságosabbá. Ellenőrizze jelszavát, hiszen nem elég, hogy megjegyzi, mások számára nehezen kitalálhatónak kell lennie, nem is érdemes elárulni másnak, és persze ne is írja fel könnyen elérhető helyen. Itt még facebookos és e-mailes ér­­tesítés kérhető, ha szokatlan helyről jelentkeznek a fiókjába, de ennél biztonságosabb lehetőség is van, így erre még visszatérünk.

A harmadik menüpontra kat­­tintva eldöntheti, kik jelölhetik be a Facebookon, amin akkor érdemes változtatni, ha több kéretlen ismerősnek jelölés is érkezik. Telefonszám és e-mail-cím alapján is meg tudják találni a közösségi oldalon, de ha ezt a lehetőséget itt korlátozza, nem lesz gond.

Mivel a regisztrációknál a Face­­book-fiók választása a legkönnyebb, évek alatt rengeteg honlapnak, webáruháznak, szolgáltatásnak és telefonos al­­kalmazásnak adhatott már hozzáférést az adataihoz. Néha ezt a listát sem árt ellenőrizni, erre ad lehetőséget a negyedik rubrika.

Telefonos azonosítás

A Facebook biztonságos használatához az egyik legfontosabb beállítási lehetőséget, a mobilos azonosítást máshol ta­­lálja. Ha ezt bekapcsolja, akkor sem tudnak idegenek belépni a fiókjába, ha tudják a jelszavát. Lépjen újra a főoldalra, majd ott a jobb felső sarokban látható, lefelé mutató nyílra, ez­­után sorrendben a „Beállítások és adatvédelem”, a „Beállítások”, a „Biztonság és bejelentkezés” gombokra kattintson. Az így megjelenő oldalon egy tucatnyi menüpont lesz, ke­resse meg köztük a „Kétfaktoros hitelesítés használata” funkciót.

Ha ez nincs bekapcsolva, ak­­kor ezen belül a „Módosítás” gombra kattintás után meg kell adnia a jelszavát, majd a telefonszámát, a mobiljára pedig érkezik egy ellenőrző kód, amit a Facebookon beírva már be is kapcsolja a funkciót. Ezután ha bármikor megpróbálnak be­­lépni a Facebook-fiókjába, kap egy SMS-t egy kóddal, és csak azt beírva lehet belépni. Ez fokozott biztonságot jelent, hiszen a belépéshez egyszerre van szükség a jelszavára és a telefonjára, utóbbi pedig bizonyára mindig önnél lesz.

Mit érdemes még átnézni?

Egyéb módszerekkel is növelheti adatai és nyugalma biztonságát a Facebook használata során. A profilján például a borítóképe alatti sávban talál egy három pontot tartalmazó gombot, arra kattintva a „Tevékenységnapló” lehetőséggel átnézheti, mi mindent lájkolt, milyen hozzászólásai voltak, satöbbi. Ez akár nosztalgiázásra is jó, de arra is, hogy kiszúrjon olyan tevékenységeket, amelyek gyanúsak, nem emlékszik rájuk, ilyen esetben pedig érdemes jelszót változtatni, és elvégezni a már említett biztonsági beállításokat.

Szintén a profilképe alatt látható egy szemet ábrázoló ikon, ide kattintva megnézheti, hogy egyes ismerősei mit látnak, ha a profiljára kattintanak, ha pedig nem elégedett az eredménnyel, érdemes ellenőrizni, kik láthatják a bejegyzéseit, és változtatni rajta a cikkben szintén említett módszerrel. A profilképe alatt érdemes az „Ismerősök” menüponttal átnézni az ismerősök listáját, hiszen az is lehet, hogy figyelmetlenségből korábban olyan emberek jelölését igazolta vissza, akiket nem is ismer.

(Forrás: delmagyar.hu)

Címkék: Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.