Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. November 06. 15:36, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Jobban szeretjük a kutyákat, mint az embereket

Jobban szeretjük a kutyákat, mint az embereket

Több empátiát mutatunk a kutyák, mint saját embertársaink iránt - derül ki egy friss kutatásból.

A kutya az ember legjobb barátja - tartja a mondás, de úgy tűnik, ez fordítva is igaz. A legújabb kutatás szerint ugyanis empatikusabbak vagyunk négylábú háziállataink iránt, mint más embertársainkkal.

Nehezebben viseljük, ha kutyát bántanak

A kísérletbe 256 egyetemi hallgatót vontak be, akiknek az érzelmi reakcióit vizsgálták bizonyos hírek hallatán. Arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek, vagy az állatok szenvedését viselik-e nehezebben az alanyok. Fiktív híradásokban tájékoztatták őket egy erőszakos cselekedetről, amit egy ismeretlen támadó baseball-ütővel hajtott végre. A vizsgált alanyok mindegyike azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőrség a támadás után néhány perccel érkezett a helyszínre, ahol egy törött lábú, vérző, és eszméletlen áldozatot találtak. Az áldozat személye azonban csoportonként változott: egyeseknél egy egyéves csecsemőt ért inzultus, míg másoknál egy harmincéves férfit, egy kiskutyát, vagy egy felnőtt ebet jelöltek meg áldozatként.

A híradást követően a kutatók arra kérték a hallgatókat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amiből kiderült, mennyire viselték meg őket a hallottak. Az eredmények szerint az alanyokat legkevésbé az a hír érintette meg, amiben a támadás áldozata egy felnőtt férfi volt. A kölyök- és felnőtt kutyát, illetve a csecsemőt azonban sokkal jobban sajnálták. Nagyjából hasonló eredményt váltott ki a csecsemős és kiskutyás sztori, míg a felnőtt ebbel történt incidens egy kicsit kevésbé érintette meg a hallgatóságot.

A kutatók szerint az empátia mértékét jelentősen befolyásolja az életkor, és a kutyákra is inkább "szőrös kisgyerekként" gondoltak. Úgy vélték továbbá, hogy egy erős, felnőtt férfi már képes megvédeni magát egy ilyen támadás esetén, míg a felnőtt kutyát is sokkal kiszolgáltatottabbnak tartották a támadójával szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM