Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 03. 13:41, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Jobb a kisebb borásznak: már nem kell a jövedéki nyilvántartás

Jobb a kisebb borásznak: már nem kell a jövedéki nyilvántartás

Nagy segítség lehet a kisüzemi bortermelőknek az adminisztráció könnyítése, ugyanis vasárnaptól a borászati kistermelők többek között mentesülnek a jövedéki nyilvántartások vezetésétől.

Jelentős adminisztrációs könnyebbséget kapnak a borászati kistermelők, mivel többek között mentesülnek a jövedéki nyilvántartások vezetésétől - írta a vg.hu. Október elsején, azaz most vasárnap lép életbe a kisüzemi bortermelői regiszterről szóló földművelésügyi miniszteri rendelet – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A Földművelésügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint, a termelői kezdeményezésre és a mindennapi tapasztalatok alapján előkészített dokumentum célja, hogy a jelenleg alkalmazandó pincekönyv-vezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő alternatívát kínáljon a kistermelők részére. A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei közé tartozik, hogy a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség, emellett a borkészítés és értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető. A jogszabály igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához (jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek), s így az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökken. A jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól, így például a jövedéki nyilvántartások vezetésétől mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezésnek, valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépett módosításának köszönhetően lehetőség nyílik a kistermelői mérethez és sajátosságokhoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére. A kisüzemi bortermelői regisztert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állítja elő és hitelesíti. A borkísérő okmányok az állami adó- és vámhatóságnál a 2017. június 30-án hatályos szabályok szerint beszerezhetőek, hitelesíthetőek és felhasználhatóak a készlet erejéig.

A jövedéki adóról szóló törvény tavalyi módosítása 2017. július 1-jével hatályba lépő rendelkezése vezette be a kisüzemi bortermelői tevékenységet. A kisüzemi bortermelő adóraktári engedély nélkül, borászati üzemengedéllyel végezheti tevékenységét. A jogszabály értelmében az a kisüzem, amely három év átlagában 1000 hektoliter alatt saját, vagy vásárolt borszőlőből állít elő saját pincészetében bort, az 2017 januárjától egyszerűsített adóraktári engedély nélkül is végezhetnek borászati tevékenységet. Ennek azonban további feltétele, hogy szőlő, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust sűrítmény kivételével egyéb borászati terméket nem vásárolhatnak a kisüzemi bortermelők. A megközelítőleg 4000 kisüzemi bortermelő gyakori panasza volt, hogy energiájuk és idejük jelentős részét a nyilvántartási kötelezettségek aránytalanul nagy terhei kötik le, ezen kívánt könnyíteni a korszerűsített szabályozás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.