Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

Az MTI-nek nyilatkozó borászok közül Bősz Adrián, a borvidék elnöke ismertette, az eddigi hegyközségi adatok szerint a szekszárdi területeken hektáronként 68-70 mázsa, a bátaszéki hegyközség ültetvényein 91 mázsa szőlő termett, a borvidék hektáronkénti 78-79 mázsás termése így átlagosnak mondható.

A későn indult szüret kezdetén úgy tűnt, hogy az aszály miatt kényszerérett lesz a szőlő, de a laboratóriumi adatok ezt nem igazolták - tette hozzá.

A termést magas mustfok, sav-cukor egyensúly, jó színanyagok jellemzik. Jellemzően 21-23-as, egyes területeken 24-25-ös mustfokkal szüretelték a szőlőt, utóbbi nagytestű borok készítésére is alkalmas - jegyezte meg.

Mészáros Pál, a mintegy 200 hektárról származó szőlőt feldolgozó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa ismertette: a jó minőség mellett a mennyiség kevesebb lett a vártnál. A jó termőhelyeken érződött a szárazság hatása, a késői szüretelésű fajtáknál - cabernet, merlot - kisebbek a bogyók, alacsonyabb a lékinyerés aránya.

Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke mintegy 20 százalékkal kevesebb termésről számolt be. Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza elmondta, a kisebb termésmennyiségben szerepet játszott, hogy már a virágzáskor sem volt optimális időjárás, és nyáron több héten keresztül a napi átlaghőmérséklet meghaladta 27 Celsius fokot, amikor a szőlő nem fejlődött, hanem védekezett a hőség ellen. A szárazság miatt a szőlő savtartalma szélsőségessé vált, egyes esetekben koncentrálódott, a kései fajtáknál pedig alacsonyabb lett.

A 2021-es magas alkoholtartalmú, beltartalmi értékben gazdag, de kisebb mennyiségű évjárat lesz - tette hozzá.

Bősz Adrián arról is beszámolt, hogy a borvidéken a szőlő ára kilogrammonként 100 forint körül alakul, de vannak 120-130 forintos szerződések is. Hozzáfűzte, hogy az input alapanyagok, a palackozás költsége 20-40 százalékkal nőtt az utóbbi negyedévben, a borárak ezt nem követik. Úgy vélte, a nagyobb, gépesített szőlészeteknél kilogrammonként 80 forintos árból ki lehetett gazdálkodni a szőlőtermesztés költségeit, a nagy élőmunkaigénnyel működő, kisebb gazdaságok esetében 100 forint felett van az önköltség.

A koronavírus-járvány miatt a horeca (hotelek, éttermek, kávéházak) szektor felvevő képessége jelentősen csökkent, az áruházláncok ugyanakkor stabil keresletet jelentenek - mondta.

Ismertetése szerint a szekszárdi borvidéken, 2500 hektáron évente csaknem 200 ezer mázsa szőlő terem, amelynek 50-60 százalékát dolgozzák fel a borvidéken, a többit más területek feldolgozói vásárolják meg.

Címkék: szőlő, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.