Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Január 17. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Jó közérzet a hidegben is

Jó közérzet a hidegben is

Nem könnyű a nagy hideget elviselni, különösen ha a tél ilyen szeszélyes és szélsőséges, mint az idei.

Bőséges folyadékbevitel
Ilyenkor különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. A méreganyagok gyorsabban távoznak izzadással, ezt a folyamatot teafogyasztással lehet serkenteni, gyorsítani.

Fekvés a szobában
Náthával, torokgyulladással igenis le kell feküdni. Egyrészt a test gyorsabban gyógyul nyugalomban, másrészt a többi embert sem fertőzi. Hűléses nyavalyával a sportot is kerülni kell.

Gyógyító pasztillák
Ha érzi, hogy a torka kapar, szopogasson mézes cukorkát. A zsályás, az eukalpituszos és egyéb gyógycukorkák hasznosak. Komolyabb tünetek esetén patikában kapható torokfertőtlenítő ízesített pasztilla is bevethető.

Friss levegő
Egy áporodott levegőjű betegszoba kifejezetten ártalmas, mert csak a bacik, vírusok korlátlan szaporodását szolgálja. Rendszeresen szellőztessék a szobát. A friss, pláne zöld területről beáramló levegő gyógyító hatású.

Édességek korlátozása
A hidegben jobban kívánja az ember az édességet, ami nem feltétlenül egészséges. Csökkenti az étvágyat, s egyúttal az édességek iránti vágyat is, ha az orr alatti és száj fölötti akupresszúrás pontot 20 másodpercig nyomja.

Gyakori kézmosás
A kórokozók legkönnyebben piszkos kézzel vihetők be a szervezetbe. WC-használat, tömegközlekedés után mindenképpen mosson kezet – legyen ez automatikus!

Fontos vitaminok
Elengedhetetlen, hogy meghűlés esetén több C-vitamint fogyasszon. A citrusfélék, a kivi, a savanyú káposzta, a zöldpaprika egyaránt bőven tartalmazza ezt az alapvető vitamint.

Gyömbér a gyógy-szer
A gyömbér nemcsak azért jó, mert hatásos a kórokozókkal szemben. Hidegben fogyasztva felmelegít. Akár gyömbérteaként, akár savanyított gyömbérként egyaránt segít. Húslevesbe is érdemes kevés gyömbért reszelni.

A rekedtség oldása
Segíti a torokváladék oldását, a rekedtség megszüntetését a forró mézes tea. Legjobb választás a hársfatea akácmézzel, melyet méhpempővel is dúsíthat.

Ajkak táplálása
Hidegben nincs ember, akinek ne cserepesedne ki az ajka. Klasszikus ajakpuhító megoldás, ha kevés nedves konyhasó-pasztával ajkait átdörzsöli, majd sima vízzel leöblíti. Ezután kenje be szőlőzsírral. A drogériában kapható kakaóvajas ajakír hosszú időre képes a kényelmes területet hidratálni és nedvesen tartani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.