Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 26. 13:30, hétfő | Helyi
Forrás: marmalade.hu

Jó hír a trágároknak!

Jó hír a trágároknak!

Brit kutatók megállapították, hogy a káromkodás igen egészséges szokás. A szitkozódás többek között enyhíti a fájdalmat, akár testi, akár lelki sérülésről van szó.

Ha beütötted a lábujjadat az asztal lábába, vagy éppen az orrod előtt ment el a buszt, esetleg a főnököd lökött eléd a munkaidő vége előtt pár perccel egy sürgős feladatot, könnyen előfordulhat, hogy magadban, vagy félhangosan szitkozódni kezdesz. Emiatt azonban nem kell, hogy rosszul érezd magad, sőt! (Főleg ha trágár szidalmaidnak nem voltak érzékeny fültanúi...) A tudomány ugyanis a te oldaladon áll!

Brit kutatók megállapították, hogy a káromkodás igen egészséges szokás. A szitkozódás többek között enyhíti a fájdalmat, akár testi, akár lelki sérülésről van szó.

Egy 2009-es kísérlet például arra a következtetésre jutott, hogy sokkal nagyobb fájdalmat is el tudunk viselni, ha közben káromkodhatunk. A kutatás során a kísérlet alanyainak egy vödör jeges vízbe kellett dugniuk a fejüket egészen addig, amíg a kínok szinte már elviselhetetlennek bizonyultak. A kísérleti csoportnak megengedték, hogy szabadon választott káromkodásukat közben addig ismételgethessék, amíg csak jól esik, a kontroll csoportnak azonban némán kellett tűrnie a megpróbáltatásokat. A kutatók az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a trágár szavakat ismétlők azért képesek tovább a jeges vízben tartani a fejüket, mert a káromkodás eltereli a figyelmüket a fájdalomtól.

Persze ez nem jelenti azt, hogy innentől a legjobb, ha végigszitkozódjuk az életünket. Egy másik kutatás során ugyanis arra jutottak, hogy azok az emberek, akik ritkábban káromkodnak a mindennapi életük során, sokkal többet profitálnak azokból a ritka, fájdalmas alkalmakból, amikor viszont megengedik maguknak a csúnya szavak használatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.