Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 27. 16:00, csütörtök | Életmód
Forrás: hazipatika.com

Jó hír: a depresszió nem fertőz, de a boldogság igen

Jó hír: a depresszió nem fertőz, de a boldogság igen

A lelki egészség megőrzésében sokat segítenek a barátok.

A depressziós barátok nem befolyásolják a lelkiállapotunkat, viszont a barátok segíthetnek abban, hogy kilábaljunk az enyhe mértékű depresszióból, vagy meg is előzzük azt - derítették ki kutatók tinédzsereket tanulmányozva.

"A depresszió világszerte egyre jobban terjed, és hatalmas terhet ró az emberekre, a munkahelyekre és az egészségügyi ellátórendszerekre egyaránt. Ez az új kutatás azonban bizonyította, hogy a kiegyensúlyozott, boldog hangulat a baráti társaságokban jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, és meggyorsíthatja a gyógyulást is" - mondta Frances Griffiths professzor, a University of Warwick kutatója.

A kutatásba amerikai középiskolásokat vontak be, és egy matematikai formulával modellezték, hogy terjed-e a depresszió egyik barátról a másikra. Mintegy 2000 tinédzser kapcsolatait tanulmányozták, és azt is vizsgálták, hogy az egyes egyének hangulata hogyan hat mások hangulatára. Hasonló módszereket használtak, mint amelyekkel a fertőző betegségek terjedését elemzik. A tiniket két csoportba osztották aszerint, hogy mutattak-e depresszióra utaló jeleket vagy nem.

Úgy találták, hogy a depresszió nem "terjed" egyik emberről a másikra, a boldogság és kiegyensúlyozottság viszont igen. Ha valakinek elég egészséges lelkiállapotú barátja volt, annál kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye, a gyógyulási esélyei viszont kétszeresükre nőttek, ráadásul rövidebb idő kellett ahhoz, hogy kilábaljanak a betegségből. Minél több mentálisan egészséges barátja volt valakinek, annál jobbak voltak az esélyei.

"Azt eddig is tudtuk, hogy a barátságok milyen fontosak egy tinédzser számára, most viszont egy újabb indokot kaptunk arra, hogy a barátságok, ismeretségek kialakulását bátorítsuk, elősegítsük. Ha valakinek van egy depressziós barátja, az nem jelent rá nézve veszélyt, viszont a depresszióban szenvedő számára akár a gyógyulást is jelentheti egy jó kapcsolat" - mondta Edward Hill matematikus, a kutatáshoz kapcsolódó tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek szerint érdemes megfontolni azt, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak új barátságok kialakításához, például ifjúsági klubok, közösségi programok megszervezésével. Ez jelentős mértékben csökkenthetné a depresszió kezelésére fordított összegeket, így a depresszió megelőzése, kezelése olcsóbb, hatékonyabb és kisebb kockázatú lehetne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.