Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2019. Január 11. 11:23, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jó, ha tudja: az ingatlantulajdonos kötelessége a hólapátolás

Jó, ha tudja: az ingatlantulajdonos kötelessége a hólapátolás

Nagy havazás és sokáig megmaradó hó esetén különösen bosszantó, ha az utat szegélyező társasházak és családi házak mentén csak csúszkálva, a kerítést fogva haladhatunk.

Ennek nem volna szabad így lennie, mert a mindenkori tulajdonosnak kötelessége eltakarítani az ingatlan előtti területről a havat. A bosszúság hagyján, de könnyen baleset is érheti a járókelőt, amiből akár évekig tartó pereskedés is lehet.

A mindenkori tulajdonos kötelessége eltakarítani a havat az ingatlan előtti területről. A lakók vagy megbízásos alapon gondoskodnak a tisztaságról és a rendről, vagy megállapodnak abban, hogy a lakóközösség magára vállalja a takarítást. Ha egy társasház takarítási szerződést kötött, akkor a költségvetésben szerepelnie kell a takarítási díjtételnek, ebben az esetben pedig szinte teljesen biztos, hogy a takarítás a téli csapadék eltakarítására is vonatkozik – mondta a hirado.hu-nak a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

Kaplonyi György hangsúlyozta: a hólapátolás nem a közös képviselő kötelessége.

A közös képviselő nem takarító, nem gondnok, nem házfelügyelő, ő a társasház ügyeivel megbízott ügyintéző.

Nem szabad sózni

A hó eltakarítása ugyanakkor csak egy része a balesetek elkerülésének. Nagyon fontos, hogy a tulajdonos gondoskodjon az útfelület csúszásmentesítéséről is. Sokan még mindig sóban gondolkodnak, noha sóval szórni szigorúan tilos, hiszen egy környezetvédelemre vonatkozó kormányrendelet kimondja: síkosság-mentesítés miatt sem a járdákra, sem az utakra nem szórhatunk olyan anyagot, amely környezetkárosító hatású lehet. A klorid tartalmú só ugyanis gátolja a fák folyadékfelvételét, így azok kiszáradnak. A síkosságmentesítő anyagot vagy a társasház veszi, vagy a takarító cég hozza.

A társasház előtti területen sózni nem lehet, de ha ott éppen buszmegálló is található – ami már közterületnek minősül – akkor ott már sózhatnak. A fás, füves területeken az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is a zeokal nevű ásványi anyaggal szór, amely nem olvasztja, inkább érdesíti a felületet, és ezzel biztosítja a tapadást.

Lehet perelni

Két társasház közötti közterületen az adott önkormányzat köteles eltakarítani a havat és gondoskodni a csúszásmentesítésről. Ha ez nem történik meg, az önkormányzatnál egyéni bejelentést tehetünk.

Ha baleset történik, a sértett beperelheti a tulajdonost és kártérítési igénnyel élhet felé.

Amennyiben ez az igény megalapozott, és bizonyítható, hogy a panaszos a perelt ingatlan előtt esett el és szenvedett sérülést, a kártérítési kötelezettség a társasházat vagy a magánházat terheli, emelte kis Kaplonyi György. Ha a társasház esetén nincs biztosítás, amely a kártérítési felelősséget átvállalná, akkor a ház fizet.

Amennyiben bizonyítható, hogy a közös képviselő nem tett meg valamilyen kötelező intézkedést, akkor a felelősség a társasházról a közös képviselőre hárul. Első lépésben a társasházat kell beperelni, és a társasház csak ez után lép fel azzal szemben, aki miatt a kár keletkezett: a közös képviselővel vagy a takarító vállalkozóval szemben.

Címkék: baleset, hólapátolás

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 16:46, kedd | Helyi

Ügyfélfogadási szünet a Polgármesteri Hivatalban

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása 2019. július 1-jén (hétfőn) szünetel.

2019. Június 25. 15:04, kedd | Helyi

Az ínycsiklandó kakaspörkölt illata messze szállt Selymesben

13 éve annak, hogy az első kakasfőző versenyt megrendezte Selymesben Ván Jenő, a körzet önkormányzati képviselője és a Selymesért Egyesület.

2019. Június 25. 12:35, kedd | Helyi

Hétvégén rendezik meg a Balaton átúszást

A Lidl Balaton-átúszás Magyarország egyik legnépszerűbb sporteseménye.

2019. Június 25. 12:21, kedd | Helyi

Román kisbusz vontatott egy másik kisbuszt, amire utánfutó volt kötve

A rendőrség honlapja számol be arról a karavánról, amit az M1-esen kapcsoltak le hétfő reggel, meg is bírságolták a sofőrt.